cultura

Cultura

Un llibre repassa els 50 anys dels festivals de música de Calonge

L'obra de Josep Fort i Jaume Figueras es presentarà avui a la Sala Fontova, després de descobrir-se al castell una escultura commemorativa d'Àlvar Suñol

El llibre Festivals de Música de Calonge {Interludi} - 50 edicions, escrit per Josep Fort i Jaume Figueras, es presentarà avui a la Sala Fontova (20 h), just després que es descobreixi al castell –escenari principal dels festivals que ara reben també el nom afegit {Interludi} – una escultura commemorativa d'aquest 50è aniversari dels festivals calongins, creada per l'artista Àlvar Suñol, molt vinculat a la població baix-empordanesa.

“A l'església de Sant Martí sonaven les primeres notes interpretades per la Coral Sant Jordi. Era dissabte a la nit i la nau d'aquest temple era plena. És l'any 1968. Així van néixer els festivals de música de Calonge, que des d'aquell any s'han celebrat de forma ininterrompuda”, recorden Josep Fort i Jaume Figueras, autors d'aquest llibre, que repassa la història d'un dels festivals més antics de les comarques gironines. En aquest volum, de 280 pàgines, hi ha també fotografies, retalls de diaris i documentació dels diferents concerts que han tingut lloc a Calonge al llarg d'aquest mig segle. En els seus festivals de música hi han actuat des de Josep Carreras, Montserrat Caballé i la Coral Sant Jordi, fins a Pau Riba, Jaume Sisa, Manel, Mishima i Sílvia Pérez Cruz, entre molts altres grups i solistes.

Un dels concerts més memorables en la llarga trajectòria dels festivals de música de Calonge va ser el que van oferir, el juliol del 1974, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i l'Orfeó de Sants, que hi van interpretar l'oratori El Pessebre, de Pau Casals, sota la direcció del germà del gran violoncel·lista i compositor, Enric Casals. El concert va crear tanta expectació que molta gent en va quedar fora. “Finalment, veient que eren tantes les persones que forçosament haurien de quedar sense poder assistir a la vetllada, es va autoritzar l'entrada gratuïta d'aquells que volguessin ocupar l'escala d'accés al primer pis del castell, que ràpidament es va omplir d'un públic majoritàriament jove”, s'explicava a la crònica de l'esdeveniment publicada a Los Sitios.

Aquest llibre, que ha representat un esforç important de documentació, es tanca amb quatre entrevistes a persones que han estat molt relacionades als festivals de música de Calonge en diferents èpoques: Pere Vidal, Montserrat Darnaculleta, Montse Darnaculleta i, en una conversa conjunta, Agustí Panadés i Esperança Llorens. Els festivals, que van néixer el 1968 per recaptar diners per finançar la reforma de l'altar de l'església de Sant Martí de Calonge, sempre han estat organitzats de manera altruista per persones de Calonge o vinculades al municipi. El llibre es tanca amb un annex on es relacionen tots els concerts de la història dels festivals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona