Música

centenari del naixement de palau i fabre'

Les músiques del poeta

Els versos de Palau i Fabre han estat cantats per Bonet, Serrat i Lídia Pujol

Tot i no figurar, segurament, entre els poetes més cantats del país, els versos de Palau i Fabre no han passat de cap manera inadvertits per al món de la cançó. Qui els ha treballat amb més constància és el barceloní Enric Hernàez, que després d'haver cantat Ombra d'Anna, l'any 1984, en el seu recordat Una foguera de Sant Joan en ple gener, torna a incidir-hi en el seu darrer disc, Prop de la via del tren, en el qual posa música i veu a Sonet intrauterí i Cançó breu. I, fa tot just unes setmanes, Raül del Moral va presentar La teva barba blanca, un disc escrit, gravat, mesclat i produït íntegrament per aquest multiinstrumentista de Sant Andreu del Palomar en un estudi improvisat de tres metres quadrats. Del Moral, en aquest projecte, posa música a deu dels Poemes de l'Alquimista de Palau i Fabre per via d'una barreja d'estils entre els quals figuren el blues i l'electrònica. També d'actualitat és el disc en homenatge a Palau i Fabre que Picap portarà a les botigues d'aquí a uns dies: Palau i Fabre (Doneu-me un cor més petit, que aquest que tinc no se m'omple), en què es reuneixen poemes musicats durant les últimes dècades amb noves lectures a càrrec de Ramon Mirabet, Toni Xuclà amb Gemma Humet, Menaix a Truà i Gerard de Pablo (líder de Pantaleó), entre altres.

Més enllà d'aquestes mostres, les aventures musicals amb Palau i Fabre que ressonen amb més força en l'imaginari col·lectiu són les que, ja fa més de quaranta anys, van emprendre Maria del Mar Bonet (la primera que va cantar els seus poemes), Toti Soler amb Enric Gispert, Ramon Muntaner i Joan Manuel Serrat. La cantant mallorquina, amb la complicitat experimentadora del grup Om, va abordar Jo em donaria a qui em volgués, un poema obert sobre l'amor terrenal i espiritual que es va estrenar l'octubre del 1969 a la Cova del Drac amb Palau i Fabre entre l'audiència. “Vaig dir a Palau i Fabre que m'agradava molt i em va contestar: «És clar que t'agrada, ets mallorquina, com Ramon Llull.» I em va dir que s'havia inspirat en el llibre d'Amic e Amat de Llull”, revela Bonet en el llibre Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres, 2017). La cançó s'havia gravat a casa d'Enric Gispert, director del grup Ars Musicae i autor, aproximadament durant la mateixa època, de la musicació d'Ombra d'Anna, un altre poema de Palau i Fabre que, aquesta vegada, Toti Soler inclouria en un dels seus treballs més reconeguts: Liebeslied (1972), al costat de versos de Joan Vergés, Joan Vinyoli i Leonard Cohen. Més tard, Ramon Muntaner musicaria Sol (Cançó de carrer, 1975), L'aventura (Cròniques, 1977) i La noia que em roba el son (Balades i Cançons, 1977) i Joan Manuel Serrat, l'any 1980, probablement faria conèixer Palau i Fabre a públics nous cantant Vaig com les aus, inclosa en el disc Tal com raja. Altres cantants que han posat veu als versos del poeta són Dolors Laffitte, Guillermina Motta, Celdoni Fonoll, Santi Vendrell, Hèctor Vila, Eduard Iniesta, Joanjo Bosk i Lídia Pujol, que l'any 2007 va fer girar per tot Catalunya un elaborat espectacle sobre diversos textos del poeta coincidint amb el seu 90è aniversari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda