cultura

Societat

Un artista del suro

El calongí Pere Ciurana elabora des de fa mig segle miniatures amb suro

Ha exposat a la demarcació i fa una retrospectiva a Barcelona

L'ús del suro com a material per a escultures i obres d'art no és gaire freqüent, tot i que a la demarcació hi va destacar l'alt-empordanès Joaquim Vicens Gironella amb els seus relleus, i en els darrers anys altres artistes han explotat les composicions amb taps. Però el valor de les obres del calongí Pere Ciurana –que durant prop de mig segle ha anat perfeccionant la seva tècnica en la talla precisa del material en brut– ha fet que el seu entreteniment sigui reconegut amb diverses exposicions. Primer, en territori surer: Santa Cristina d'Aro, Cassà, Palafrugell o Calonge. I ara, a partir de demà, a l'espai d'exposicions del centre comercial barceloní L'Illa Diagonal, amb una retrospectiva de 250 treballs que es podran veure de manera gratuïta fins al 18 de febrer.

Ciurana explica que va fer la primera escultura als 11 anys –un cotxe de suro que volia regalar al seu pare– i que de mica en mica va evolucionar cap a l'elaboració de quadres, primer de petit format i després cada cop més grossos. Al març farà 70 anys, i de l'ofici de pagès va saltar durant una temporada a l'elaboració de souvenirs de suro al Baix Empordà, fins que la fàbrica va plegar.

En paral·lel, però, mai va abandonar el hobby de confeccionar models a escala: vaixells, motocicletes, la locomotora que es pot apreciar a la imatge o cistells de flors. Per treballar, destaca que habitualment fa servir “el suro de les Gavarres o l'Alt Empordà, perquè és el millor, tot i que costa de trobar-ne i és difícil que les empreses en venguin”. També n'ha emprat d'altres contrades, com ara el d'Extremadura, “però s'ha de treballar diferent i es trenca amb molta més facilitat; el gironí és més massís i compacte”. No es veu amb cor de transmetre l'art en cursets o tallers, perquè cal paciència, experiència i detalls com saber esmolar les eines fins al punt just. I té entre els reptes reproduir un monumental castell fet amb suro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA