cultura

Cultura

Eufònic: simbiosi sonora i visual amb el paisatge ebrenc

Amb l'epicentre a Sant Carles de la Ràpita, el festival suma més propostes internacionals i es diversifica a cinc localitats

Una jornada per a creadors visuals i el campus, pinzellada formativa de la cita, fins diumenge

Tradició i contemporaneïtat se citen fins diumenge al sud. En el marc de l'efervescència cultural que s'està vivint a les Terres de l'Ebre, les arts sonores i visuals tenen una cita amb Eufònic.

La cinquena edició del festival creix, amb una important presència d'artistes internacionals i diversificació d'espais. La carta de presentació: una quarantena de propostes, algunes de difícil catalogació, amb l'epicentre a la Ràpita, però amb una xarxa que arriba també a Alcanar, Ulldecona, Amposta, Tortosa i Miravet.

“S'ha fet a mida de les Terres de l'Ebre, és la consolidació d'un model propi”, diu el director del festival, Vicent Fibla. Cita referent més enllà de l'agenda cultural a terres barcelonines, el festival creix però manté inalterable la raó de ser: el paisatge com a eix vertebrador i diferencial.

El millor exemple són les instal·lacions escampades pel territori. Una de les que més han sorprès la signa Aleix Fernández, que ha instal·lat a l'Antic Molí d'Ulldecona un mapping continu en blanc i negre creat a partir de més de 20.000 piulades que porten l'etiqueta #death.

Més espais, més internacionalitat i més dones. Eufònic també tindrà marcat accent femení. És el cas, per exemple, de l'artista japonesa Kyoka, que presenta a la Cisterna d'Alcanar una creació de diversos patrons visuals a través de la interacció del so.

Aquestes i més instal·lacions es podran veure fins a l'11 de setembre i demà s'ha previst un servei de minibús per visitar les d'Alcanar, Ulldecona i Amposta, on han deixat l'estampa la parella artística Varvara&Mar.

Fins diumenge, Sant Carles de la Ràpita serà el marc de bona part dels espectacles programats, que van començar ahir a la nit amb l'actuació dels italians Quiet Ensemble al Museu de la Mar. Per espais com l'església nova, el mercat vell i l'antic convent passaran artistes del nivell de Gigi Masin, que actua per primer cop a l'Estat. I precisament a l'antic convent també es podrà veure la instal·lació d'un jardí bioil·luminat de l'holandès Daan Kars.

La jornada #supportvisualists, dirigida a creadors visuals i comissariada per Antònia Folguera (Sónar +D), i el campus Eufònic, amb marcat accent femení, aporten la pinzellada formativa a la cita, que ja és un referent a Catalunya.

LA FRASE

És la consolidació d'un model propi, fet a mida de les Terres de l'Ebre
Vicent Fibla
DIRECTOR DEL FESTIVAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona