Arts escèniques

Ballar amb els fantasmes

Lali Ayguadé coreografia les pors i Sol Picó, el fracàs d’una corista en el Temporada Alta

Sol Picó debuta cantant i dient text mentre balla en una peça de ficció que recull testimonis reals

Lali Ayguadé tanca la trilogia sobre la identitat amb Hidden. S’havia d’estrenar en la marató per a programadors d’aquest cap de setmana que el tancament dels teatres per la Covid ha impedit fer. Sí que es podrà veure en la programació a distància del Temporada Alta. Per la seva banda, Sol Picó sí que podrà fer la funció anul·lada de Malditas plumas en el festival (el 8 de desembre al Canal). Les dues coreògrafes indaguen en la dansa teatre i els interessa mostrar els fantasmes. Ayguadé imagina el retorn a la casa familiar, on reapareixen les pors, mentre que Sol Picó recús històries reals en una ficció en què es mostra una ballarina que anava per a vedet protagonista i va haver de conformar-se a ser una corista més del fons.

Hidden no es pot veure, ara, en directe però sí que té dates previstes al TNC el mes de març vinent a la Sala Tallers. Ayguadé tanca la seva trilogia sobre la identitat, que va arrencar amb Kokoro (2015), en què indagava sobre la transformació, i va continuar amb iU an Mi (2017), en què retratava un funeral per parlar de la mort. La intenció de la ballarina i coreògrafa era centrar a Barcelona un treball amb un equip estable, i per això va idear el format de trilogia. El dramaturg Jordi Oriol ha estat un dels pals de paller, com també els ballarins Anna Calsina i Diego Sinniger. En la peça, Ayguadé acull l’actor físic Piero Steiner i la compositora Fanny Thollot (amb els qui havia treballat a Bèsties, dels Baró d’Evel). També la veu de Joana Gomila s’integra a la peça (una artista “que té inquietud per totes les disciplines”, comenta la coreògrafa amb qui va crear Sa mateixa). Ayguadé construeix les coreografies a partir de les identitats de cada artista, procurant destacar les diferències entre ells, fent-los confluir en un trama concreta però que, de seguida, divaga en somnis, en situacions oníriques, surrealistes.

Sol Picó debuta interpretant text i cantant a escena, acompanyada del músic i performer Pere Jou. Després de parlar amb La Maña (“d’Aragó a Alcoi”, deia divertida ahir Sol Picó en la roda de premsa virtual) i amb altres artistes del món de la revista, ha construït un quadre en què es retraten els conflictes en aquest món d’aparent diversió i exuberància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia