Música

La Marfà: nova era

La Marfà organitza residències internacionals de creació musical, impulsa una ‘big band’ professional i coprodueix directes de Cala Vento, Za! i Pulmon Beatbox

L’auditori de l’Espai Marfà, a partir d’ara La Marfà, es va omplir ahir al migdia de músics i representants diversos del sector musical, de diferent procedència estilística i geogràfica, per assistir a la presentació de la nova era de La Marfà. A partir d’ara, el centre de creació musical de l’Ajuntament de Girona “fa un salt endavant” i esdevé un equipament de referència en l’àmbit nacional, amb el suport també de la Diputació de Girona i de la Generalitat. La representació institucional incloïa la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, al costat dels regidors Carles Ribas i Maria Àngels Planas, també vicepresidenta de la Diputació.

Tal com va explicar el seu director, David Ibáñez, la nova era de La Marfà després de gairebé una dècada en funcionament –es va inaugurar el 2011– ha quedat subratllada simbòlicament amb una nova imatge corporativa, que comporta també el canvi de nom, d’Espai Marfà a simplement La Marfà , perquè tothom ja li deia així, o sigui per “la força de la denominació popular”.

Com va remarcar també Ibáñez, La Marfà té tres àmbits d’actuació: la formació, la divulgació i la creació. El primer apartat inclou moltes iniciatives de formació no reglada al llarg de l’any, juntament amb l’Escola d’Estiu per a docents de música i el Campus Rock, per a joves músics de 12 a 16 anys. A més, La Marfà inclou l’escola de producció musical Eumes, un dels seus principals socis juntament amb la Casa de la Música del Gironès, que hi gestiona 8 bucs d’assaig i un estudi de gravació com a “servei públic”. Pel que fa a la divulgació, La Marfà treballa per “ampliar la base social de la música” amb iniciatives com ara el cicle Notes al Parc o el circuit urbà Carrers de Música.

Però ara La Marfà vol incidir sobretot en la creació i en la tasca de suport als creadors, per exemple amb les residències internacionals de creació musical, un programa de beques per promoure la mobilitat artística transfronterera. L’any passat se’n va fer una prova pilot amb el bateria banyolí Ramon Prats (Duot, Morgat Morgat, MAP), la vibrafonista taiwanesa Yuhan Su i l’acordionista polonès Zbigniew Chojnacki. L’ajut és de 6.000 euros per fer una estada de cinc dies i la convocatòria està oberta fins al 31 de març.

La Marfà també estrena un nou programa d’orquestra resident, que té com objectiu la creació d’una formació orquestral professional de música moderna (big band), que rebrà 24.000 euros per desenvolupar el projecte en tres anys, del 2020 al 2022. La nova big band no entra en competència amb la Black Music Big Band, que també assaja a La Marfà, sinó que obre un camí cap a la professionalització als seus joves músics. Aquesta convocatòria també està oberta fins al 31 de març.

‘Hip-hop’ familiar

A més, La Marfà obre un programa de coproduccions per ajudar els artistes a fer possible la posada en escena de nous espectacles musicals i “millorar l’estàndard de producció d’aquests espectacles”. La primera coproducció, ja estrenada a l’Auditori de Girona, és l’espectacle familiar Flow! My (Hip Hop) Story, de Dani Lleonart, conegut com a Pulmon Beatbox. A més, el duet barceloní Za! s’ha aliat amb el duet vocal Tarta Relena i quatre músics de vent procedents del món de la cobla –Xavi Torrent, Xavi Molina, Jordi Casas i Pep Moliner–, per crear La Transmegacobla i anar a la recerca de “la Mediterrània distorsionada i psicodèlica” en una proposta que s’estrenarà el 5 de juny al Festival Primavera Sound i que visitarà després d’Auditori de Girona o la Fira Mediterrània de Manresa.

Un altre duet intrèpid, el grup empordanès Cala Vento, protagonitzarà la tercera coproducció de La Marfà, La comunidad, un projecte participatiu i itinerant amb la col·laboració de diversos col·lectius, que s’estrenarà el desembre vinent a l’Auditori de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.