Art

Subhasten una taula inèdita de Borrassà

La casa de subhastes barcelonina Sala de Ventas posarà a licitació el 26 de febrer una taula inèdita de Lluís Borrassà, un dels artistes emblemàtics del gòtic català. Es tracta d’una escena de la Professió de Sant Pere Màrtir que havia format part d’un retaule dedicat a Santa Marta, Sant Domènec i al mateix Sant Pere Màrtir. Borrassà el va pintar, amb l’ajut del seu taller, al voltant del 1421 (és una de les seves darreres obres, perquè va morir tres anys després) per a la capella de Santa Marta de la catedral de Barcelona.

L’historiador de l’art Alberto Velasco és qui ha atribuït a Borrassà aquesta peça, fins ara oculta en una col·lecció particular que es manté en l’anonimat. Si en l’estil ja no va tenir cap dubte, una etiqueta que té al revers li va corroborar el que li deia el seu ull: s’hi indica la seva procedència, de la col·lecció Mercedes Campaner, el 1877, poc temps després –especula Velasco– que el retaule sortís de la catedral i es desmembrés per comercialitzar-lo. La taula central, coneguda, que atresora una col·lecció barcelonina, té al dors el mateix adhesiu. Per fotos antigues es tenen clissats tres fragments més del mateix retaule.

El compartiment que ara s’ha identificat se subhastarà amb un preu de sortida de 50.000 euros. Borrassà és un artista ben representat en els grans museus medievals catalans, el MNAC i el Museu Episcopal de Vic, però Velasco sosté que, acompanyats de la Generalitat, haurien de considerar la incorporació als seus fons d’aquesta peça per les seves diverses singularitats, com ara la gran quantitat d’informació de la seva gestació que custodien documents de l’època conservats i, és clar, pel seu lloc d’origen, la catedral. A més, Borrassà, una signatura molt desitjada pels museus internacionals, feia dècades que no apareixia al mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia