Arts escèniques

Un salt endavant

El pla d’impuls del circ preveu invertir un milió d’euros els pròxims tres anys per enfortir la formació, les produccions i les gires arreu de Catalunya i a l’exterior

La futura Producció Nacional del Circ té garantides, per ara, 15 actuacions

Del milió d’euros que es preveu invertir en el pla d’impuls del circ 2019-2021, 750.000 corresponen al Departament de Cultura. El pla respon a la diagnosi dels plans integrals del 2008-2011 i el 2012-2015 i fixa un pressupost, uns objectius i un seguiment concret per al seu desenvolupament.

Algunes de les accions ja s’han començat aquest 2019, com ara la concessió per concurs de la Producció Nacional de Circ (Estat d’emergència ha estat el projecte guanyador dels nou que es van presentar), que farà una gira l’any vinent com a mínim per una quinzena de poblacions. Els onze punts se centren a potenciar la formació (impulsant la Rogelio Rivel), la producció i les gires. Es vol demostrar als programadors que el circ és una disciplina socialitzadora, que hi entren projectes comunitaris per a la societat i que aporten públic. Per això, a més de reforçar les programacions en què s’ofereix circ habitualment, també es vol impulsar la presència de circ allà on hi ha escoles (deu actuacions en cinc municipis), es vol disposar d’una vela per traslladar el circ als pobles on no hi ha teatres i es vol potenciar la internacionalització.

Per ara, Barcelona s’ha sumat com una plaça que impulsarà el circ des del Grec Festival, però tots els estaments de la taula sectorial (en què destaca l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Associació Professional del Circ de Catalunya (com a veu de consens del sector) aspira que si la ciutat planteja un mapa concret per disposar d’un espai de circ estable a la capital s’integri dins d’aquest pla d’impuls. Àngels Ponsa, directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, admetia que aquest pla depèn de l’aprovació del pressupost. Si s’hagués de repetir la fórmula de continuar amb el pressupost prorrogat del 2017, també s’avançaria, però posant prioritats. “Cultura necessita que s’aprovin nous pressupostos”, insistia ahir.

Trapezi, de moment, surt de la foto

En la presentació del pla d’impuls, hi faltaven representants del Festival Trapezi, la fira estratègica del circ de Catalunya. Des de fa dos anys, l’actual director, Leandro Mendoza, demana participar en la taula d’aquest pla, que consideren imprescindible, i no els han donat espai, segons denuncia a aquest diari. De totes maneres, Mendoza confia que, en breu, podran redreçar la situació. Al pla d’impuls del circ, Reus hi apareix col·lateralment, per ara, perquè acollirà la Producció Nacional del Circ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia