Altres

L’altre procés de Catalunya

Un llibre de Pere Bosch recrea els mesos de repressió exercida a Catalunya el 1934

Hi ha molts llibres sobre el 6 d’octubre del 1934, però molts pocs que parlin del que va succeir a partir del 7 d’octubre del 1934 i fins a l’1 de març de 1936, quan van tornar a Catalunya Lluís Companys i la resta del govern després de mesos de presó i es va restablir l’autogovern. L’historiador i periodista, actualment director adjunt de La República, Pere Bosch –que també va ser exalcalde de Banyoles i exdiputat al Parlament de Catalunya– precisament s’ha centrat a estudiar aquells fets posteriors, és a dir l’endemà de la revolta i la proclamació de l’Estat català de la República federal espanyola, no tan estudiats ni tractats, donant com a resultat El primer procés a Catalunya (Eumo editorial, 2019).

Es tracta d’un llibre escrit en format de crònica periodística –és a dir, en present històric– que no només té la intenció d’atrapar el lector, sinó de revelar-li un grapat d’analogies amb l’actualitat. “No hi ha deliberadament referències a la situació actual, però el lector hi trobarà un munt de temes que tenen ressonàncies amb el present, com ara el judici i la presó del govern de la Generalitat, la suspensió de l’autogovern i la solidaritat de la ciutadania amb els presos i exiliats”, destaca l’autor. És així com, donant veu als protagonistes d’aquells fets –Bosch s’ha amarat de tot allò que es va publicar en la premsa de l’època– esbossa un relat apassionant d’aquell escenari polític i peripècies vitals.

Ho fa a través de 32 capítols, destinats a retornar el batec d’aquells mesos de revolta i consegüent repressió “cega, brutal i que tot sovint ratllava l’absurditat”. Per posar un exemple: tres dies després de la revolta, el ministre de Finances va aprovar un decret de recaptació de tributs a l’Estat amb què recuperava un servei transferit a la Generalitat, quan, en el mateix moment, el president de la Generalitat en funcions designat pel mateix govern espanyol anunciava que aquest servei funcionava de forma “encomiable i excel·lent”.

Com explica el mateix historiador, el llibre pot llegir-se del dret i del revés, de final a principi o escollint un capítol de forma aleatòria. “No cal llegir-lo de principi a final, si no es vol. Cada capítol té una història que comença i acaba. I malgrat tot, quan es llegeixen en conjunt, s’obté un retrat complet de la repressió i la resistència de la societat catalana després d’aquell històric 6 d’octubre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia