Patrimoni

Excavant Casa Pastors

Avui comencen les excavacions arqueològiques prèvies a les obres que han de convertir l’edifici de l’antiga Audiència en el Museu d’Art Modern i Contemporani

La Generalitat de Catalunya cedirà a l’Ajuntament de Girona durant 50 anys el 50% de l’edifici

El futur Museu d’Art Modern i Contemporani fa un pas més. Les obres de rehabilitació de la Casa Pastors que han de convertir l’edifici de l’antiga Audiència de Girona en la seu del museu requereixen unes excavacions arqueològiques prèvies, que avui mateix prenen forma. Tot just ahir es va formalitzar el contracte amb l’arqueòloga Maribel Fuertes Avellaneda perquè dugui a terme al llarg d’aquests tres mesos les tasques arqueològiques preventives. Fuertes, amb llarga experiència en excavacions arqueològiques del Barri Vell de la ciutat, va guanyar el concurs oferint l’execució dels treballs per 72.520 euros (el preu de sortida era de 81,312 euros), entre quatre aspirants que es van presentar.

Segons el contracte, l’adjudicatària té ara tres mesos per dur a terme les tasques d’arqueologia, sempre que no apareguin a l’àrea a excavar elements o estructures no previstos que requereixin una major dedicació de temps o de mitjans. S’ha de tenir en compte que es tracta d’una àrea que podria tenir moltes capes d’història enterrada a sota de l’edifici, de diferents èpoques.

Entre altres, s’especula que s’hi podrien trobar elements de la terrassa inferior del fòrum de la ciutat romana, la possible existència d’edificis forals no documentats, així com restes d’un immoble tardoantic documentat prèviament durant les intervencions fetes el 2003 a la plaça de la Catedral.

Així mateix, no és descartable que s’hi puguin localitzar l’emplaçament del temple de Santa Maria de Puelles, illes de cases, sitges i habitatges medievals o restes del palau de la família Pastors del segle XVIII, a banda d’algun traç de les torres de fortificació.

50% durant 50 anys

El regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, va declarar ahir que se sentia satisfet d’aquest avenç en les obres, i va assenyalar la importància que en el moment del requeriment de la proposta d’adequació de la Casa Pastors com a museu –concurs guanyat per l’arquitecte Jordi Bosch Genover– “es tingués en compte que l’impacte de l’afectació arqueològica fos mínim”. Per altra banda, Ribas ha declarat que després del parèntesi de les diverses convocatòries electorals “ja ha arribat la resolució de l’obertura d’expedients per poder posar a licitació el projecte”, i ha avançat que “la Generalitat cedirà durant 50 anys el 50% de l’edifici a l’Ajuntament de Girona”. Després de les excavacions, hi haurà el període de licitació de les obres i després ja podran començar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia