Música

El Sónar ja respira

L’artista de Veneçuela Arca, l’holandesa Sevdaliza i el japonès Daito Manabe, amb un xou ideat amb un doctor en sistemes neuronals, sorprenen en el festival

Arca, productora de Björk, va tenir grans cues per veure l’estrena mundial d’un nou espectacle
Za! van demanar a Fira Barcelona, des de l’escenari, que negociés amb els ‘riggers’en vaga

Després de superar “la crisi més gran” dels 26 anys d’història del festival, amb una vaga de riggers que va estar a punt de fer cancel·lar l’edició d’enguany, el Sónar va arrencar ahir a Fira Barcelona en un llarg cap de setmana amb 140 actuacions d’artistes de 36 països i la voluntat d’explorar artísticament “els marges geogràfics i sonors”. Una “gran celebració de la música del futur”, com ha estat presumint també el festival, en la qual la “crisi” dels riggers va fer-se sentir ahir al matí en una manifestació d’aquests defensant el seu “dret a vaga” i en actuacions com la dels barcelonins Za!, que, des de l’escenari del Sónar Complex, un dels cinc que hi ha actius fins dissabte en el Sónar de Dia, van demanar a Fira Barcelona, “finançada per tots nosaltres”, que negociés amb els muntadors aeris afectats.

Més enllà d’això i que, el d’enguany, no és el cap de setmana tradicional del Sónar, que sempre se celebra a finals de juny, la jornada inaugural del Sónar musical (la branca professional, Sónar +D, va posar-se en marxa la nit abans amb una conferència de Robert del Naja, de Massive Attack) no va diferir gaire de la d’anys anteriors. Hedonisme força contingut, tot i els balls damunt la gespa artificial del Sónar Village, i actuacions tan exigents com la que va oferir l’artista japonès Daito Manabe, que en un espectacle –si convé anomenar-ho així– concebut amb un doctor en sistemes neuronals (Yukiyasu Kamitani, investigador de neurociència cognitiva a les universitats de Harvard i Princeton), va intentar buscar resposta, en un espectacle visual i sonor construït a partir d’escàners cerebrals fets per Kamitani, a la gran pregunta que, en l’inici del “concert”, es va formular en una pantalla: “Quan escoltes un so, quina imatge arriba al teu cervell?”

Arca, gran expectació

Si el dia d’ahir a Montjuïc, però, va tenir un protagonista va ser la veneçolana Arca, cantant, DJ, performer i compositora mutant de música experimental, productora de Björk, Frank Ocean o Kanye West, i cara coneguda en edicions anteriors del festival, que va generar una expectació extraordinàries, amb cues per accedir al Sónar Hall que recordaven les que, l’any passat, es van produir per testimoniar el que probablement es recordarà com el dia 1 del regnat de Rosalía. Davant de dues columnes ornamentades amb flors gegants, Arca va comparèixer a l’escenari mig nua i amb el cos ple de cintes negres lligades per oferir al públic internacional del Sónar l’estrena en primícia d’un nou disc: Sal de mi cuerpo, amb el qual de ben segur renovarà la seva condició d’artista icònica de la nova electrònica radical.

En el Sónar d’ahir, d’altra banda, es va poder veure també la presentació en societat d’Obongjayar, un jove nigerià establert al Regne Unit que va advertir-nos que el soul de Londres està ple de fugues experimentals, o el retorn al festival, després d’haver-hi deixat petjada fa tres anys, de Sevdaliza, una artista iraniana establerta als Països Baixos que de ben segur va sumar uns quants adeptes a la seva causa amb un concert de pop electrònic particularitzat per una imaginativa posada en escena rica en elements coreogràfics i teatral. Ahir al Sónar, finalment, s’hi van poder veure també els Macromassa de Víctor Nubla i Juan Crek, tot un símbol de l’underground de Barcelona, o propostes tan excèntriques com les dels emmascarats Dengue Dengue Dengue, amb una barreja de beats electrònics i percussions afroperuanes.

El Sónar encendrà avui la programació nocturna, ja a l’Hospitalet, amb el britànic Stormzy, que arriba havent triomfant a Glastonbury per substituir el també raper A$AP Rocky, en presó preventiva a Suècia per una baralla, i el que els organitzadors del Sónar defineixen com el gran “clàssic” de l’edició d’enguany: el duo britànic Underworld.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia