Patrimoni

Un film sobre Pompeu Fabra, al ‘Sense ficció’

El documental d’Arnald Viladomat i Jordi Ventura repassa el llegat del filòleg

Pompeu Fabra, diccionari d’un home sense biografia, d’Arnald Viladomat i Jordi Ventura, s’estrena al programa Sense ficció d’aquesta nit (21.55 h), coincidint amb la diada de Sant Jordi. Es tracta d’una producció de TV3, en col·laboració amb Som Batabat, el suport de la Direcció General de Política Lingüística i la col·laboració, entre altres organismes, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que parla de llengua, de compromís i de 80 anys cabdals de la història de Catalunya a través de la vida de Pompeu Fabra, l’ordenador del català modern. Avui tost els experts coincideixen a veure en Fabra el mestre que va recosir una llengua fragmentada per convertir-la en una eina apta per a tots els usos. Però lluny de la imatge de rigidesa a què s’associa la seva figura, Fabra va ser també un personatge modern, intel·lectualment brillant i connectat amb els corrents intel·lectuals de la seva època. El documental és presentat per l’escriptor i acadèmic de la llengua Màrius Serra, que ens descobreix el noi que als 14 anys s’inventava idiomes per als soldadets de plom o que els cap de setmana ho deixava tot per jugar a tennis amb les seves filles.

Immediatament després, Sense ficció emetrà Miró contra Miró (23 h), una producció de Minimal Films i la Compagnie des Phares et Balises, amb la participació de TV3, per entendre l’empremta profunda que l’artista va deixar en l’art, el disseny i la iconografia moderns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia