Arts escèniques

No tot es pot comprar

La Planeta continua el cicle de teatre Verbatim amb ‘Els diners, el desig, els drets’, una obra de teatre documental sobre la gestació subrogada, del 24 al 28 d’abril

“L’última frontera del capitalisme és el cos de les dones.” Aquesta frase de l’activista i teòrica feminista Silvia Federici resumeix força bé el missatge que vol transmetre Els diners, el desig, els drets, una obra creada i interpretada per Núria Lloansi, Susanna Barranco i Juan Navarro i dirigida per Marta Galán Sala que s’estrenarà del 24 al 28 d’abril dins del cicle de teatre Verbatim de la sala La Planeta de Girona, que també l’ha produïda. Aquest projecte de teatre documental tracta un tema tan d’actualitat i tan polèmic com la gestació subrogada, els ventres de lloguer, amb una dramatúrgia construïda sobretot a partir de testimonis directes de dones –una nord-americana, una ucraïnesa, una índia– que han passat per aquesta dura experiència, generalment per motius econòmics. Les dues actrius i l’actor també donen veu a diferents professionals, majoritàriament també dones, de la filosofia, l’ètica, el dret, l’obstetrícia, les neurociències i la psicologia, entrevistats prèviament per oferir, en conjunt, “una anàlisi polièdrica i informada d’un fet que és a l’ordre del dia”.

Marta Galán defineix Els diners, el desig, els drets com “un petit manifest poètic” elaborat a partir d’una “recerca molt profunda, sempre amb una perspectiva feminista, per donar veu a aquelles que tenen menys veu”. Sense gaire teoria i a partir d’una sèrie d’escenes molt potents, l’obra fa “una defensa de les maternitats respectades i de l’ordre simbòlic de la dona, davant l’ordre patriarcal i capitalista, perquè no tot s’hi val ni es pot comprar tot: el cos de la dona no entra en els contractes mercantils”, remarca Galán.

La documentalista Susanna Barranco i Anna Rovira (La Nau 18), com a responsable del disseny d’il·luminació, formen part de l’equip d’aquesta obra, que també es podrà veure a La Seca Espai Brossa de Barcelona, del 22 de maig al 2 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia