Música

Cants i balls circulars

Torroella de Montgrí celebrarà les XVI Trobades de Música Mediterrània entre l’11 i el 13 d’abril, en una edició que se centrarà en el lema ‘Un mar en cercle’

Les XIV Trobades de Música Mediterrània , Un mar en cercle, tindran lloc els dies 11, 12 i 13 d’abril a Torroella de Montgrí. En aquesta edició, els organitzadors, el Museu de la Mediterrània , proposen jugar amb la presència del cercle i el moviment circular en la cultura popular, en la música, la dansa, els jocs, o els instruments, i com a element subjacent en moltes tradicions d’aquí i d’arreu de la Mediterrània. “Un cercle que volem que aculli, integri i s’obri a tothom. No li doneu més voltes, i veniu a gaudir de totes les activitats programades”, declaren.

La Mediterrània és un espai on sovint es balla en cercle. Des de la sardana al kalamatianós, l’hora o la dabke, en rotllanes obertes o tancades, agafats de mans, espatlles o cintures, molts territoris coincidim en el fet de connectar-nos a través de la dansa els uns amb els altres, sentint que formem part d’un tot. Així mateix, ens agrada compartir cançons en cercle, al voltant del foc o d’algun altre element, i aquesta disposició ens ajuda a cantar a veus, i sentir de manera intensa les harmonies vocals. El cercle és, de fet, la disposició natural quan no hi ha escenari i platea, actors i públic, quan tothom pren part en allò que s’està fent, d’una manera o altra. També el moviment circular forma part de moltes de les nostres tradicions, potser pel seu caràcter màgic: els balls dels dervixos, rituals com ara els Tres Tombs o la superstició de fer un cert nombre de voltes al voltant d’un temple o un objecte, com a mesura protectora o per aconseguir determinats objectius vitals. De fet, la mateixa tradició són voltes, cicles que es repeteixen una vegada i una altra. Però si no muda, si no s’adapta als temps, si no està en constant moviment, es fossilitza i mor.

Per això les trobades pretenen descobrir la riquesa cultural de les persones del nostre mar a partir de quatre activitats formatives, pel que fa als àmbits de la dansa, la percussió i la cançó, impartides per professors de tota la Mediterrània experts en la seva matèria. Amb ells els participants s’endinsaran de manera pràctica i participativa en les músiques mediterrànies.

A més de la part formativa, a Torroella es podrà gaudir aquells dies d’una farcida programació d’activitats. Entre d’altres, l’espectacle Bufa&Sons, a càrrec de Xavi Lozano (19.30 h), abans del pregó del divendres 12 d’abril, que continuarà amb les actuacions del Grup Montgrí Dansa, el grup Tornaveus i una cantada amb fogueró dinamitzat per l’Aula Tradi.

Dissabte és prevista la celebració del mercat d’arrel tradicional al llarg de tota la jornada, a més tallers i una mostra de danses circulars gregues, de la regió de Pontos (17 h). Un concert de música turca, àrab i persa, i una ballada de sardanes Per la llibertat, a càrrec de la Cobla per la Independència (19.30 hores). Clourà les trobades el concert de Biflats (21 h), amb el qual es presentarà el seu nou treball, titulat Hummusman.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia