Música

Primavera en femení

Rosalía, Janelle Monáe, Erykah Badu, Solange i Cardi B lideren l’edició amb més dones del Primavera Sound, amb visites també de Tame Impala i J Balvin

Dels 226 noms del programa, més de la meitat són dones, com ara Liz Phair i Neneh Cherry
El festival fa una aposta clara per les músiques urbanes, amb Cari B, J Balvin i Future

El Primavera Sound 2019 serà el de les dones. La catalana Rosalía –amb l’única data anunciada, de moment, de la gira d’El mal querer–, Solange –dos anys després de reivindicar-se al parc del Fòrum com molt més que la germana de Beyoncé–, Cardi B –erigida en nova reina del hip-hop–, Janelle Monáe –amb un dels discos més aplaudits del 2018– i Erykah Badu –tot un símbol del neosoul– lideraran del 29 de maig a l’1 de juny una dinovena edició del festival en la qual més de la meitat dels 226 noms del programa són artistes femenines. “Hauríem d’haver-ho fet fa temps”, es reconeixia en un comunicat emès després de fer públic el cartell en la recentment inaugurada Ràdio Primavera Sound. “Perquè revisant els cartells d’anys anteriors, i tot i veure la progressió de les últimes edicions, calia fer uns quants passos més. Si la meitat del nostre públic és femení, per què no pot ser-ho el nostre cartell?” La gran presència femenina en el Primavera Sound 2019 –encapçalada per la proclama The New Normal (“La nova normalitat”)–es reflectirà també amb els concerts de la sueca Robyn (retornada d’un silenci de vuit anys), l’australiana Courtney Barnett, la canadenca Carly Rae Jepsen, la icona indie Liz Phair i la veterana Neneh Cherry, així com els de Róisín Murphy, Kate Tempest, FKA Twigs, Hulia Holter i Christine and the Queens.

La voluntat, d’altra banda, de rejovenir audiències, impulsada de manera clara en l’edició de l’any passat, és l’altra gran directriu del Primavera Sound 2019, segurament també el més rigorosament contemporani de la seva història. La presència d’un nou heroi del reggaeton, J Balvin, certificarà l’aposta de la organització per un festival “sense dogmes, més lliure i divers”. Cari B i Future –dues referències del hip-hop contemporani– visitaran l’Estat per primer cop. I músics com Mac DeMarco, Danny Brown, Nas i Pusha T serviran al festival per connectar amb les músiques urbanes més actuals.

Suede i Primal Scream

No serà, la del 2019, l’edició, precisament, amb més noms de “llegenda” i, a diferència d’anys anteriors, cal rebuscar molt en el programa per trobar-hi artistes de més de cinquanta anys. Sí, però, que la primavera vinent al parc del Fòrum s’hi produirà la reunió dels londinencs Stereolab; el líder de Pulp, Jarvis Cocker, hi presentarà la seva nova aventura; Suede hi estrenarà el nou disc, que acaben de publicar, i Primal Scream posaran a prova la nostàlgia que gran part del públic sent encara per la dècada dels noranta. Amb un cos de lletra especialment gran, d’altra banda, sobresurten en el programa noms com els dels australians Tame Impala (també amb nou disc), els novaiorquesos Interpol o el grup nord-americà de rock alternatiu Guided by Voices, que debuten en el festival. I tot i que desapareixen de la programació, d’altra banda, els artistes africans que tant havien animat les últimes edicions del festival, l’eclecticisme de la mostra queda més que revalidat amb músiques com el metal (Carcass), el jazz cubà (Daymé Arocena), el flamenc (María José Llergo) o el punk-rock (Stiff Little Fingers). Big Red Machine (un projecte de Justin Vernon de Bon Iver), Filthy Friends (amb Peter Buck de R.E.M.) i la madrilenya Christina Rosenvinge seran alguns dels protagonistes de la jornada inaugural de dimecres, que es manté amb entrada lliure.

Els abonaments per al Primavera Sound 2019 estaran a la venda a 180 euros fins al 7 de gener, data a partir de la qual el preu s’anirà incrementant fins a arribar als 215 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia