Cinema

Premi per als presos i exiliats

“Concedirem el premi dels Drets Humans, el més important del festival, als presos i exiliats, i els el donarem tot i que som un festival independent i apolític perquè volem que s’obri un diàleg.” Ho comentava ahir en una entrevista a El Punt Avui Toni Navarro, director de la 15a edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, que comença avui amb la projecció de la pel·lícula francesa Chez nous.

Parlar de drets humans en un festival a Catalunya porta a la pregunta inevitable sobre drets fonamentals que no són respectats, sobre els presos polítics i els líders d’entitats civils empresonats o exiliats. “Som un festival divers, tenim gent de diferents ideologies –comenta Toni Navarro–. La qüestió és que tots tenim drets, els uns i els altres, i hem volgut dedicar aquest premi als polítics i als Jordis, que són societat civil, per fer una aposta pel diàleg i per la cultura de la pau. La judicialització genera conflictes a la societat i la nostra tasca és treballar per la pau.”

El director del festival deixa clar que no es pronuncien sobre l’independentisme. “També premiarem un periodista que no està a favor del procés i que ha estat amenaçat”, destaca, i remarca que l’objectiu del festival és divulgar la Carta dels Drets Humans, “transcendir el que pensem i treballar per la pau i el diàleg”.

En aquest sentit, també va anunciar que un altre pres polític, l’expresident del Brasil, “està preparant una carta que enviarà i que es llegirà en la inauguració o en algun dels actes del festival”, ara que, al seu país, un líder d’extrema dreta, Bolsonaro, ha arribat a la presidència.

El cineasta belga Lucas Belvaux inaugura avui amb Chez nous el festival, en una sessió al centre cultural El Born. “És una pel·lícula sobre com actua l’extrema dreta que va ser criticada per Marine Le Pen abans i tot d’estrenar-se.”. Fins al 23 de novembre, el festival ha programat més de cent films documentals, de ficció i animació “no comercials”. Els Cinemes Texas i el Maldà són les seus principals del festival. També es faran taules rodones i altres activitats paral·leles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona
François Cluzet i Thomas Lilti
Protagonista i director de ‘Los buenos profesores’

“Els actors i directors cuidem l’estat d’ànim de la gent”

Donostia

El jove jazz català conquereix Nova York i Amsterdam

Girona
Eugènia Broggi
Fundadora de l'editorial L’Altra

“Les editorials independents som molt dependents dels bancs i això és una cosa bona”

barcelona
comèdia romàntica

Meg Ryan i David Duchovny, l’escalf d’un antic amor

cinema / drama

Calma tensa en família amb ‘Un sol radiant’

cinema / drama

‘Calladita’ amb la promesa de condicions millors