Cinema

El MoMA de Nova York acull el cicle ‘Catalan Cinema’s Radical Years, 1968–1978’ presentat per la Filmoteca

El cicle, comissariat per Esteve Riambau, es projectarà del 25 d’octubre al 10 de novembre

El departament de cinema de The Museum of Modern Art de Nova York (MoMA) presenta del 25 d’octubre al 10 de novembre el cicle Catalan Cinema’s Radical Years, 1968–1978, comissariat per Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, i Joshua Siegel, programador del departament de cinema de la institució nord-americana.

Com ha explicat la Filmoteca, el cicle repassa 10 anys “revolucionaris” en la història del cinema català, el període comprès entre 1968 i 1978 amb les pel·lícules més representatives dels anys immediatament anteriors a la mort de Franco, el final de la dictadura i la primera Transició.

La Filmoteca ha detallat que els cineastes que durant els darrers anys de la dictadura “s’havien arriscat rodant clandestinament o filtrant idees políticament subversives sota la vigilància de la censura, responien a la llibertat retrobada a partir del 1976 amb treballs que també exploraven formes de llenguatge cinematogràfic gens convencionals”.

Aquesta selecció de films, alguns d’ells restaurats i procedents en la seva totalitat del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, abasta la dècada que va del radicalisme influït pel maig del 1968 a les primeres eleccions democràtiques del 1977 i la redacció de la nova Constitució l’any següent.

La mostra arrenca amb el llegat de la Guerra Civil i abasta temes com la lluita de classes, l’eclosió de la identitat nacional catalana, les onades migratòries cap a Catalunya des d’altres parts d’Espanya, les dissidències estudiantils, les lluites feministes i de classe, i l’alliberament sexual. Pere Portabella, Antoni Ribas, Jaime Camino, Ventura Pons, José María Nunes, Josep Maria Forn, Francesc Bellmunt, Jesús Garay o Joaquim Jordà son alguns dels cineastes representats a la retrospectiva.

Esteve Riambau presentarà personalment el cicle el dijous 25 d’octubre en la sessió inaugural en què es projectarà La vieja memoria, de Jaime Camino. El director de la Filmoteca també presentarà divendres 26 d’octubre la sessió que inclou tres films clandestins contra el règim franquista, entre ells la versió actualitzada El sopar, de Pere Portabella.

Dissabte arriba el torn de La ciutat cremada i Mariano Lisa presentarà El campo es para el hombre, un film militant codirigit per Helena Lumbreras. Altres films són L’orgia, dirigida per Francesc Bellmunt o Ocaña, retrat intermitent de Ventura Pons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU