Cinema

La piel quemada (1967)

“Intent d’aproximació a la realitat catalana, d’una realitat que, per la meva amistat amb Francesc Candel, està molt influenciada pel seu llibre Els altres catalans. Soc autor del guió, m’agrada molt escriure els meus propis guions (de fet, volia ser escriptor) i amb aquest intentava reflectir una realitat catalana. Vaig ser molt criticat per situar-ho a la Costa Brava, però no es van adonar que volia reflectir dues realitats: el corrent del sud dels emigrants que venen a treballar i el corrent del nord dels turistes. Tots dos coincideixen a la Costa Brava.” I, per motius diferents, tots es cremen la pell.

Muerte al amanecer (1959)

“Una pel·lícula sobre una novel·la policíaca de Mario Lacruz que va guanyar el premi Simenon –explica Josep M. Forn–. Jo aprecio molt el gènere thriller. A part d’això, hi ha una cosa que sempre havia estat reflectit en les meves pel·lícules, que és la qüestió de qui és innocent i qui és culpable. Això s’entén quan es veu el final d’aquesta pel·lícula, quan una sèrie de persones es reuneixen al voltant d’un mort i diuen: «Nosaltres som els culpables.»” La pel·lícula adapta El inocente, publicada el 1953 per l’editorial Luis Caralt, i està protagonitzada per Antonio Vilar i José María Rodero (a la foto).

El coronel Macià (2006)

“Francesc Macià és una figura apassionant. Prové d’una burgesia i una determinada societat catalana que connecta amb l’exèrcit i va evolucionant i acaba sent l’Avi de Catalunya. La pel·lícula reflecteix l’evolució d’un personatge que comença en un extrem i acaba en l’altre. Li passa com a l’apòstol sant Pau: els assalts a Cu-cut i La Veu de Catalunya provoquen la seva caiguda del cavall. Actualment, es repeteixen molts fets que connecten amb la proclamació de la República Catalana de Macià del 1931 i amb els fets del 6 d’octubre del 1934.”

Companys, procés a Catalunya (1979)

“Per mi era molt clar que s’havia de reivindicar la seva figura. Fa vergonya que hagin passat 80 anys i l’Estat espanyol i, sobretot, la monarquia espanyola, encara no hagin demanat perdó per l’assassinat de Lluís Companys. Podia ser un personatge discutible. Jo me l’estimo molt, em resulta molt simpàtic. Era advocat de la CNT. Es discutia sobretot la seva catalanitat. Hi ha una frase d’ell que m’agrada molt. Quan va tancar el micròfon després de proclamar l’Estat Català, el 6 d’octubre del 1934, va dir: «Ara ja ningú dirà que no soc catalanista.»”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona
François Cluzet i Thomas Lilti
Protagonista i director de ‘Los buenos profesores’

“Els actors i directors cuidem l’estat d’ànim de la gent”

Donostia

El jove jazz català conquereix Nova York i Amsterdam

Girona
Eugènia Broggi
Fundadora de l'editorial L’Altra

“Les editorials independents som molt dependents dels bancs i això és una cosa bona”

barcelona
comèdia romàntica

Meg Ryan i David Duchovny, l’escalf d’un antic amor

cinema / drama

Calma tensa en família amb ‘Un sol radiant’

cinema / drama

‘Calladita’ amb la promesa de condicions millors