Comunicació

HISTÒRIA

L'experiència de ser mare en uns anys durs, en un llibre editat a Besalú

El volum, que recull els relats de vint dones de més de 80 anys, permet compondre un retrat de com era la nostra societat unes dècades enrere

Vint dones grans que viuen a Besalú són les protagonistes del llibre Mares, que s'acaba de publicar coincidint amb la festa major d'aquest municipi. Cadascuna d'elles explica la seva experiència de ser mare en una època molt diferent de l'actual –en general, molt més dura– i, alhora, descriuen uns ambients –majoritàriament rurals– completament desconeguts per les generacions més joves. Les dones escollides –totes, de més de 80 anys– són Carme Sala (Beuda, 1918), Anna Palomer (Serinyà, 1922), Carme Sala (de can Màxim de Besalú, 1922), Dolors Balés (o Lola Bassols, Besalú, 1923), Càndida Carrera (Beget, 1924), Caterina Dorca (Argelaguer, 1924), Maria Torres (Beuda, 1925), Dolors Feixas (Caldes de Malavella, 1925), Josefa Robles (Beas de Segura, Jaén, 1926), Montserrat Sala (la Montserrat de can Surós, Besalú, 1927), Cecília Planella (Mieres, 1928), Carme Anglada (Beget, 1928), Concepció Ferrermorer (Serinyà, 1928), Maria Bertran (de cal Guix de Besalú, 1928), Catalina Pagès (Serinyà, 1928), Lluïsa Auguet (Besalú, 1929), Anna –Nita– Navarro (Cuevas de Alzamora, Almeria, 1930), Maria Juanola (Besalú, 1930), Teresa Oliveras (Besalú, 1931) i Anna Serra (Besalú, 1932).

El volum l'han editat l'Ajuntament de Besalú, l'Institut Català de les Dones i la Diputació. L'han distribuït gratuïtament a totes les cases del poble, tot i que també està a la venda. L'han elaborat Mercè Balateu, Tat Corominas, Maria Fauró, Fina Pont, Laura Romero, Fina Surina i Stefi Batlle. Mares obre una col·lecció que porta per títol De Besalú, grans dones. La presentació es va fer divendres al vespre.

Al marge dels relats –combinats amb una selecció de fotos antigues– el llibre té un vessant reivindicatiu, com es fa palès en la introducció, que firma una de les autores del recull, Fina Surina, que alhora és regidora, i la coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Girona: “Malgrat tot sembli guanyat, [les dones] no podem deixar de treballar pel demà. Les protagonistes de Mares són un far que ens il·lumina en aquest inici de segle, i el seu missatge ens ha d'esperonar a treballar per fer realitat els nostres somnis.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.