Comunicació

procés sobiranista

Reemissió dijous a les 13.00 hores, a El Punt Avui TV

Entrevista amb el president

El director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, conversa amb el cap del govern legítim de la Generalitat a Brussel·les

El programa s’emet en redifusió dijous a les 13.00 hores

El director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, ha parlat aquest dimecres a Brussel·les amb el president del govern legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El Punt Avui Televisió i el Punt Avui digital us ofereixen aquesta entrevista exclusiva, que també podeu seguir la conversa a les xarxes a través de l’etiqueta #PuigdemontEPA .

El programa s’emet en redifusió dijous a les13.00 hores. Demà també trobareu l’entrevista a l’edició de paper del diari.

  • 23:13 Acaba l'entrevista amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Demà el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, entrevistarà els consellers Comín, Serret, Puig i Ponsatí
  • 23:11 Puigdemont: "Si malgrat tot el 21-D Rajoy no se'n surt, haurà de donar moltes explicacions"
  • 23:10 Puigdemont: "Tinc ganes de campanya, en faré molta, però sóc conscient de les limitacions de fer-ho des de Bèlgica"
  • 23:08 “L’elit eurocràtica els preocupa la manera com els catalans estem intentant canviar les coses, del canvi de paradigma, superant el concepte d’Estat-nació i apoderant els ciutadans. La senyora Colau en quina banda se situa?”
  • 23:07 "Hem sentit a Europa dir paraules molt dures contra Catalunya. Li hem de dir a aquesta Unió Europea que per aquí no passarem. No pretenem canviar Europa, pretenem que canviï l’Europa dels drets fonamentals, que no continuï el viratge a pitjor. Els seus valors fonamentals són els nostres"
  • 23:06 “És evident que Espanya ha reformulat allò d’Espanya antes roja que rota per antes pobre que rota i està portant a terme una estratègia d’empobriment d’ella mateixa. Això nosaltres no ho permetrem. El dia 21 els ciutadans han de decidir si permeten que l’Estat continuï amb la seva política regressiva vers la nostra economia, cultura, llengua i institucions o li diem prou. Catalunya té prou actius per ser un país molt pròsper econòmicament”
  • 23:05 “Em preocupa moltíssim la situació econòmica de Catalunya. Havíem batut diversos rècords (exportació, etc...) fins que l’estat irromp de manera violenta a les nostres vides i el rei es converteix en el cap de les forces armades dient “a por ellos”; quan el govern espanyol aprova il•lícitament un decret per promoure el canvi de seu social de les empreses per iniciar una guerra econòmica i desacreditar el govern de Catalunya. Això tindrà conseqüències a l’economia catalana, però a l’espanyola i a l’europea també”
  • 23:03 Puigdemont celebra que Colau hagi trencat amb el PSC i li demana que "en el futur no governi amb els qui es manifesten amb la ultradreta”. “Als governants se’ns ha de demanar responsabilitat sempre. Li pregunto a la sra. Colau si està d’acord que em demanin 30 anys de presó per haver dit el mateix que ella diu ara. Li sembla bé continuar governant amb els del 155; amb els que participen en manifestacions d’ultradreta?”
  • 23:03 “El PSC no està defensant un programa socialista, sinó de la unitat d'Espanya. La incorporació de Ramon Espadaler al PSC demostra que els socialistes primen la idea de la unitat d’Espanya per sobre del progres. Ja ho explicaran als seus electors”
  • 23:02 “Fins i tot estan decebuts del PSC i del PSOE persones que n’han estripat el carnet, cosa que per cert els honora. Els socialistes formen part d’aquest clan del 155, han emparat un cop d’estat. Els ha pogut més la idea de la unitat d’Espanya que de la veritat i la justícia”
  • 23:01 “Fa molt de temps que hi ha joc brutíssim. L’Estat espanyol té carta blanca per fer el que vulgui i crítica zero per part dels mitjans de comunicació espanyols. Per tant, pot il•legalitzar els nostres programes electorals, sí.”
  • 23:00 “Si no responen a la pregunta, tots els demòcrates de Catalunya, d’Espanya i del món s’haurien de preguntar si Espanya és veritablement una democràcia. Si el govern espanyol és incapaç de dir que respectarà el resultat de les eleccions i el PSOE també, tot i que la seva promesa no val res com ja vam veure a l’Estatut, què hem de fer?”
  • 22:59 “Hem de començar a fer la pregunta a l’altra banda. Li hem de preguntar a la coalició del 155 que si perden les eleccions pensen mantenir il•legítimament el 155? És importantíssim saber aquesta resposta. La gent ho necessita per anar a votar. I també per una qüestió moral. S’han de comprometre públicament, en campanya electoral, a retirar l'endemà el 155 si perden. Ja n’hi ha prou que ens demanin fulls de ruta que hem explicat a bastament"
  • 22:58 Puigdemont: "Si els resultats de les eleccions no són els que vol l'Estat, està disposat a acceptar-los?"
  • 22:57 “Quan pregunto sí respectaran el resultat de les eleccions de Catalunya estic preguntant si podrem prendre possessió del càrrec o haurem d’anar a la presó per defensar les idees que ens han portat a guanyar-les? Si els ciutadans decideixen posar un president l’Estat ho respectarà?”
  • 22:56 “Estem normalitzant que hi hagi candidats que estiguin a la presó. Són consellers i consellers, vicepresidents legítims que no han d’estar a la presó”
  • 22:55 “Confio anar a Catalunya a prendre possessió de la presidència de la Generalitat si guanyem. És tan bèstia pensar que no pogués fer-ho perquè les idees que ens han portat fins allà són considerades un crim per l’Estat!! És una anomalia gravíssima!!”
  • 22:54 “El Govern que està a l’exili i a la presó és el Govern legítim i ha de continuar sent-ho, això no ho qüestiona ningú”
  • 22:53 “No em pensava que m’hagués de presentar des de Brussel·les, el Govern a la presó, i un cop d’estat blanquejat pel PSOE i per altres institucions de l’Estat. Però ara tampoc puc tornar a casa. Tinc el deure de lluitar pels drets que l’Estat ens vol retallar"
  • 22:51 “He optat per una fórmula poc convencional. No crec que tinguem dret a ser injustos pel PDeCAT que ha fet un esforç colossal perquè continua primant el país per sobre del partit. Què més han de demostrar? Han pencat per fer possible aquesta llista. Això els honora i els agraeixo profundament perquè podrem bastir una llista el més transversal possible”
  • 22:50 "He demanat al PDeCAT que renunciés al legítim dret de liderar una llista electoral i ho ha acceptat. He optat per una fórmula poc convencional. No crec que tinguem dret a ser injustos pel PDeCAT que ha fet un esforç colossal perquè continua primant el país per sobre del partit. Què més han de demostrar? Han pencat per fer possible aquesta llista. Això els honora i els agraeixo profundament perquè podrem bastir una llista el més transversal possible”
  • 22:49 "És clar que volia una llista conjunta, però no ens hem de fer mala sang, compartim moltes coses"
  • 22:48 “Hi ha uns punts entre els partits que comparteixo i són bons i comuns denominadors”
  • 22:48 “Hi ha raons operatives que dificulten anar en una llista unitària. No hem pogut administrar la gestió tenint persones a la presó. No hi ha hagut temps. No cal dramatitzar. Per a tots els que volíem una llista conjunta és una decepció, però continuem compartint moltes coses”
  • 22:48 “En aquests moments no tenim dret a barallar-nos entre nosaltres. Tots hem patit molt. Crec que la gent esperava la màxima unitat en aquest moment d’emergència nacional, i no ho hem sabut fer. No cal que fem més autocrítica de la necessària, hem d’anar junts en les idees que ens uneixen”
  • 22:47 "És clar que la llista que guanyi té dret a triar el candidat a la residència, per descomptat. Tant de bo tinguem la discussió, voldrà dir que estem en condicions de formar govern i tindrem el suport de la majoria de la gent"
  • 22:46 “És evident que el Rei ha decebut a molta gent dins i fora de l’Estat. S’ha fet perdre el respecte a partir del moment que forma part del PP, de la FAES i de tota la gent de la coalició del 155, i que empara aquesta violència. Quan empara el “a por ellos” deixa de ser el rei dels catalans que no pensen com ell. Malgrat que el continuem pagant generosament. Si creu que hem deixat de ser ciutadans espanyols dignes de la seva representació que ho digui, que sigui honest”
  • 22:45 "El que atura un país és un govern que fa un decret il·legal per traslladar les empreses, o és incapaç d'invertir en infraestructures crítiques, o que no deixa a la Generalitat fer missions comercials a l'exterior"
  • 22:44 “No hi ha un altre camí ara que no passi per l’expressió de la gent, del seu dret de manifestació no-violenta però ferma. Fer una cassolada no és violència; encendre els llums dels telèfon mòbils és defensar els drets. Hi ha moltes maneres enginyoses de defensar-nos pacíficament. No ens podem deixar criminalitzar per resistir pacíficament la violència de l’Estat”
  • 22:43 “Com a Govern del país no puc defensar mai que s’aturi. Qui atura el país? Un govern espanyol que des de fa dècades sagna la nostra economia, que malgasta pagant coses com la monarquia que va en contra nostra”
  • 22:42 Puigdemont assegura que no està decebut amb la dimissió de Santi Vila, però sí amb "algunes coses que van passar després". “No em va sorprendre la dimissió de Santi Vila. En Santi sempre ha tingut aquest dubte, aquesta posició ambivalent. No estic decebut per la seva dimissió, per coses que han passat després sí”, diu
  • 22:41 Puigdemont: "Els consellers han de sortir de la presó ja, sobretot si volem que hi hagin eleccions en una situació de normalitat"
  • 22:41 "És injustificable que els consellers estiguin a la presó. Quin delicte han comès? Estan a la presó per les seves idees"
  • 22:40 “Si entrem en el camí de la violència entrarem com a perdedors i en sortirem vençuts. No és una opció. I si per fer això hem de prendre decisions difícils, ho farem. No ho necessitem, a més. No hi ha dreceres violentes. L’única via que té l’Estat perquè no siguem independents és que recorrem a la violència”
  • 22:40 “Estem disposats a tot: a desafiar un estat que no defensa la democràcia però el que no farem és participar de cap deriva violenta. Ni aleshores, ni ara ni en el futur”
  • 22:39 “Els Mossos mai ens han fallat. I és molt injust que se’n depurin responsabilitats”
  • 22:38 “Sabíem que l’Estat espanyol volia desplegar una segona onada de violència, que no tenia límits, irresponsable; ens tocava a nosaltres posar la responsabilitat i no crear les condicions perquè hi hagués una acció violenta. L’Estat té desplegades més de 10.000 persones armades a Catalunya que ja tenien ben clar el que venien a fer. Hi havia molta gent disposada a defensar les institucions i el Govern, a què ens conduïa”
  • 22:38 “Si m’haguessin donat les garanties hauria convocat les eleccions, perquè era la manera de consolidar el que havíem aconseguit fins al moment, mantenir les institucions al marge de la pulsió venjativa de l’Estat, i crec que hauríem pogut reconstruir les següents etapes que haguéssim d’avançar”
  • 22:37 -“L’objectiu era aconseguir que no s’apliqués el 155; que les eleccions que convocava jo se celebressin en normalitat, que desapareguessin els més de 10.000 policies que estan ocupant Catalunya de manera desproporcionada i abusiva, de manera que no hi hagi un clima d’atemoriment de la població cada vegada que hi ha una manifestació; que no hi hagi ningú a la presó, que els Jordis no han d’estar a la presó; que es deixi de fer política a través del Fiscal General de l’Estat i de la Audiencia Nacional; que la Generalitat funcioni amb normalitat sense que els comptes estiguin intervinguts de manera il•legal...”
  • 22:37 ”El 155 els pot donar una posició dominant durant un temps, però no és una solució, sinó que l’agreuja i molt. Evitar-lo era un objectiu a evitar per a les dues bandes”
  • 22:36 “No hi va haver mai cap compromís explícit que res retiraria el 155. Només un 'ja ho veurem'. No ho podíem acceptar, era un moment de prendre decisions amb visió d’estat, també per part de l’Estat espanyol“
  • 22:35 ”Vaig creure que per preservar-nos d’aquest cop d’estat, ja no de la repressió, el millor era convocar eleccions si el president Rajoy es comprometia a no aplicar el 155 perquè era devastador”
  • 22:35 "La violència que hi ha darrera del 155 era inimaginable. Carregar-se la democràcia, les eleccions del 27-S amb aquesta impunitat era inimaginable"
  • 22:34 “Des que vaig conèixer el contingut de l’article 155, que era il•legal, que era un autèntic cop d’estat, vaig adonar-me que el risc principal no era la repressió, que la donava per descomptada, sinó la involució, l’aniquilació, la reversió de polítiques que hem fet durant molts anys"
  • 22:34 “Rajoy sempre em va dir que no faríem el referèndum. I el fem. Creiem que davant d’aquell xoc de legalitats i legitimitats dirimirem les nostres diferències allà on es fa en democràcia, tot i que sabríem que faria ús del TC”
  • 22:33 “Senyals previs? Quan el president Rajoy em diu “no puedo pero no quiero” m’està dient que no vol fer política sobre això. Però em semblava molt bèstia pensar que després d’haver-se entrenat durant dècades amb Europa i vist com va el món democràtic no farien l’esforç de reconèixer que hi ha un problema, que en Rajoy pensaria que potser no té una solució bona per resoldre’l; que pensaria “aquesta gent demanen la independència que és una cosa que no els vull donar, però si m’ho demana tanta gent amb tanta persistència crec que l’he d’escoltar i trobar solucions”
  • 22:33 ”Vam fer una anàlisi equivocada, cert, vam pensar que tanmateix la Unió Europea, la OTAN, la societat de la informació, del segle XXI hauria generat les vacunes suficients en una societat de tradició autoritària, per tal que pogués controlar aquella pulsió autoritària amb la que solia resoldre aquesta mena de situacions i que aquest cop sí, feliçment, ens podríem seure en una taula de negociació gent que pensa molt diferent però que compartia, i amb això veig que ens equivocàvem, que la metodologia de resoldre els desafiaments democràtics del segle XXI era negociar, parlar”
  • 22:32 "Continuo creient que aquesta era la situació en que ens havíem de trobar. Segurament l’Estat espanyol que havien dit que havia deixat d’existir, del segle XIX del XX, que resolia les crisis a cop de col•lapse constitucional, a cops de carregar-se la pròpia constitució (com ha fet ara), fent servir la violència.. doncs perviu"
  • 22:32 "Pensàvem que, malgrat les discrepàncies, hi havia un respecte profund pel sentit del vot de la gent sabent que estàvem davant un xoc de legitimitats, fins i tot de legalitats. Ara bé passar d’això a un combat penal, de guerra bruta, més enllà de la llei, de la pròpia llei espanyola, d’il·legalitat, de cop d’Estat... Jo això no ho qualificaria d’ingenuïtat, crec que hem pensat com a bones persones"
  • 22:31 “Nosaltres sempre hem fet tots els nostres plantejaments des de l’honestedat. Les reflexions que fem ara són des del convenciment que al davant no tenim un Estat democràtic. Ens hem preparat, i molt, per gestionar uns resultats electorals i unes voluntats polítiques associades a això i per desplegar-les en el marc de la relativa normalitat que representa que estem fent política des de la democràcia i les institucions“
  • 22:26 “Tenim el deure de continuar actuant amb la legitimitat que ens van donar les eleccions del 27 de setembre, per la meva investidura i pel programa aprovat pel Parlament de Catalunya. És la voluntat del poble de Catalunya, caram! Qui és creu amb el dret de saltar-se això amb un decret d’un partit que té el 7 o el 8% dels vots a Catalunya?”
  • 22:25 Puigdmont sobre el 155: “No tinc cap dubte que el que han fet no és constitucional”
  • 22:24 “El 155 no és legal. Si per decret es poden vulnerar lleis orgàniques... qui està incomplint aleshores les lleis espanyoles? Només puc deixar de ser president si es donen algunes de les circumstàncies descrites o si et cessa el Parlament. Em poden dir en quin article de quina llei espanyola es permet al govern espanyol cessar el President de la Generalitat i un Parlament escollit, per cert, amb la participació més alta de la Història”
  • 22:24 “No és que em senti el president legítim de Catalunya, és que el Parlament em va votar i les lleis, també les espanyoles, diuen que per deixar de ser president a Catalunya o dimiteixes, jo no ho he fet; o has de plegar quan perds una moció de confiança, jo l’he guanyada; o et morts, de moment gaudeixo de salut; o tens una sentència ferma conforme estàs inhabilitat o tens una incapacitació física o psíquica per continuar exercint el càrrec... No ha passat cap d’aquestes supòsits”
  • 22:22 “Jo lluitaré per tornar amb normalitat i perquè els companys surtin de la presó. Hem de poder aspirar a tenir una vida normal, a poder defensar les nostres idees sense rebre l’amenaça de 'compte que pots anar la presó'. Això passava en temps de Franco, però no pot passar en una democràcia, no fotem!!”
  • 22:21 “Estem començat a normalitzat massa que algú hagi de passar molts anys a la presó o viure a quilòmetres de casa per haver pres unes decisions polítiques que responen a un programa electoral votat per la gent. No acceptaré mai que això sigui normal“
  • 22:20 ”La justícia belga haurà de decidir si hi ha motius per fer cas de l’ordre d’extradició europea”
  • 22:19 “Jo sempre he estat a Bèlgica en plena legalitat, i he estat sempre en mans de la justícia, no he eludit les meves obligacions amb una justícia que et garanteix més els drets que no pas l’espanyola. Alguns d’aquests pares de la Constitució que donen tantes lliçons haurien de preguntar-se perquè. I els haurem de preguntar i hauran de respondre“
  • 22:18 “Els mitjans de comunicació espanyols formen part de la 'Brigada Soraya Sáenz de Santamaría'; s’han posat al seu servei de manera acrítica, a fer un 'a por ellos' constant. Que la BBC s’hagi hagut de fer ressò que la televisió pública espanyola en un reportatge sobre mi hagi fet servir la música de L’Exorcista és una indecència molt gran. Aquesta cadena pública també la paguen els catalans. Algú ha respost per aquest fet? Per què hi ha una persecució sobre els mitjans públics catalans? L’acarnissament dels mitjans espanyols amb els que pensen diferent no és normal”
  • 22:17 “Hi ha una doble vara de mesurar. A Espanya si ets independentista el teu vot no serveix de res. I si reps amenaces de mort ningú va a la presó”
  • 22:16 “Aquests han estat dies molt complicats. Ens hem pogut veure tots plegats amb la família, que en el meu cas pateixen un assetjament indecent i obscè de les calúmnies dels mitjans espanyols, per cert amb el silenci de molts opinadors que són molt sentits per altres coses. Les famílies de les persones del Govern han patit molt, fins i tot han rebut amenaces de mort”
  • 22:16 ”No és acceptable que hi hagi presos polítics en el segle XXI. I denunciar que és vergonyós que a la Unió Europea hi ha dues vares de mesurar: una per a països com Hongria o Malta i una altra per a Espanya”
  • 22:15 "Ser a Bèlgica ens ha permès dues coses que necessitàvem: temps per mantenir la posició i obrir molt el focus internacional sobre el que està passant a Catalunya"
  • 22:14 “Totes les decisions són personals i presses abans d’hora. Vam compartir que una part del Govern estigués fora i l’altra decidís si anava a declarar i gestionar si havia d’estar a la presó. Era més cert que anant a declarar acabessis a la presó i patir certes humiliacions que no pas l’itinerari que tenim a Bèlgica“
  • 22:14 “Els països els formen les persones. Vostè pensa que hi ha persones que avui se senten més espanyoles que fa tres mesos? Jo crec que no. Espanya pretén que hi ha persones que se sentiran part d’una cosa que no se’n senten”
  • 22:13 ”Amb aquest intent de criminalització d’idees l’Estat ha batut els seus rècords de diligència judicial; una rapidesa que no té. Quants anys fa que s’estan vulnerant drets de persones perquè la justícia no és ràpida i, en canvi, quan es tracta de perseguir idees polítiques són tan ràpids que vulneren garanties processals?”
  • 22:12 “El risc d’anar a declarar i d’aquí a la presó era un risc anunciat. Ens ho havien dit. Hi havia manifestacions, en les quals hi havia membres del govern del PP, o se’ns demanava ja no presó, sinó l’afusellament!“
  • 22:12 ”On són les garanties perquè els advocats puguin estudiar una querella d’aquesta magnitud? O és que darrera d’aquesta mascarada hi ha un intent de venjança, una vexació? Molta gent haurà de respondre de tot plegat d’aquí a uns anys”
  • 22:12 “L’Estat espanyol precipita molt els esdeveniments. Jo, bé tots, ens assabentem que estem citats per l’Audiencia 24 hores després que es presentés una querella per rebel•lió, que són 30 anys de presó! Les notificacions es fan en un dia festiu! Si això és un exemple de democràcia, jo en aquesta democràcia no hi vull viure i com jo moltíssima gent"
  • 22:10 Nosaltres teníem clar que davant d’una reacció tan violenta, tan repressiva, havíem de preservar la legitimitat del Govern i garantir que aquest podia continuar operant i fer política, cosa pràcticament impossible de fer des de la presó, i fer-ho públic a l’exterior.”
  • 22:10 “La solució de Bèlgica l’havíem contemplat i consensuat, però no teníem un full de ruta sobre això. Com tampoc el té l’Estat espanyol, que viu al dia i ho fia tot a la força"
  • 22:09 "El que vaig dir a 'Le Soir' no és diferent del que he dit sempre. Bèlgica, Suïssa tenen fórmules que funcionen. És clar que hi ha alternatives, però els que s’havien d’encarregar de proposar alternatives competitives no ho han fet”
  • 22:09 “La nostra proposta és la independència i als altres els hi diem: en teníeu alguna altra? Estem disposats a escoltar-la. Més encara estem disposats a votar la independència o una altra cosa"
  • 22:08 “Estem en un conflicte molt seriós. L’Estat espanyol, els mitjans públics i els privats que formen part d’aquest planeta comunicacional que s’ha convertit la caverna espanyola no només no tenen interès a explicar la veritat, sinó a distorsionar la realitat. La veritat no els interessa gens”
  • 22:07 “Quan algú recorre a la denigració de l’altre, a la desqualificació amb arguments poc acceptables des del punt de vista democràtic i europeu és que no té arguments”
  • 22:07 “El sarcasme de ministres com Dastís denota una actitud de superioritat moral, de menyspreu vers el que pensa diferent, que és el que estan fent amb els companys de la presó i amb nosaltres: aquesta mena de vexació, d’humiliació constant, només perquè no pensem el que ells diuen que hauríem de pensar”
  • 22:06 “No m’hauria imaginat mai que viuria un temps a Brussel•les ni que tindria companys a la presó per complir un programa electoral que havia estat explicat a la ciutadania, que els catalans havien votat, que havia passat per un Parlament que ha estat el més legítim de la Història. Si m’hagués imaginat el que ha passat no hauríem estat tan indulgents amb l’Estat espanyol presumint que es comportaria de manera democràtica”
  • 22:05 Arrenca l'entrevista al president Carles Puigdemont a El Punt Avui TV i al digital. Seguiu-la també a les xarxes amb l'etiqueta #PuigdemontEPA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia