Comunicació

Mosques de la Informació 2017

“La feina del periodista és essencial en un estat de dret”

El Col·legi de Periodistes denuncia els “atacs al dret fonamental de la llibertat d’expressió”, a les Mosques de la Informació

Imma Parada va rebre la Mosca Grossa i Olga Reixach, la Borda

“El dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia, i per aquest motiu la feina del periodista és un servei essencial en qualsevol estat de dret”, va dir ahir Joan Ventura, president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, per obrir l’acte de lliurament de les Mosques de la Informació, que va omplir amb més d’un centenar de persones –en primera fila, l’alcaldessa Marta Madrenas i el delegat del govern, Eudald Casadesús– la sala de graus de la Facultat de Lletres de la UdG. Ventura i tots els membres de la seva junta van denunciar els “diversos atacs al dret fonamental de la llibertat i de la informació i expressió” que molts professionals i mitjans d’informació han patit en les últimes setmanes. Tot seguit, Ventura va lliurar el primer premi de la nit, la nova Mosca de la Dignitat, a Joan Carles Bonet i Albert Tudela, de la plataforma unitària Girona Vota, acompanyats de representants de diverses localitats gironines on es va patir especialment la violència policial de l’1 d’octubre. Aquest premi col·lectiu, per a tots aquells que van col·laborar d’alguna manera en el referèndum, es va lliurar simbòlicament a a aquest grup de persones amb un diploma a la dignitat com el que tothom que vulgui podrà descarregar i imprimir a partir d’avui des del web del Col·legi de Periodistes per fer-se també seu aquest reconeixement, que Bonet va dedicar especialment a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L’escultura de la Mosca de la Dignitat, feta com la resta de guardons per l’artista Víctor Masferrer, es quedarà a la sala d’exposicions del Col·legi de Periodistes “com a testimoni d’aquesta diada”.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va remarcar la importància que tenen “una educació a l’abast de tothom” i el periodisme, per formar “ciutadans lliures, no súbdits”.

El periodista Narcís Genís, molt vinculat a aquest diari, va rebre la Mosca del Col·legi pels seus més de 40 anys de trajectòria professional i per haver estat també durant una dècada president del Col·legi de Periodistes a Girona. La degana del col·legi, Neus Bonet, va lliurar el premi a Genís, que va reivindicar el periodisme amb credibilitat en temps convulsos.

Pel que fa a les Mosques de Sant Narcís, Ramon Vilalta i Carme Pigem vam recollir la concedida a l’estudi olotí d’arquitectura RCR –“Els arquitectes i els periodistes tenim en comú les ganes de comunicar, vosaltres amb paraules, nosaltres a través dels espais”–, i el premi al Girona FC el va rebre el seu president, Delfí Geli, amb els jugadors Eloi Amagat i Pedro Alcalá. “L’ascens ha estat un èxit, no del club, sinó de la ciutat i de tota la demarcació”, va remarcar Geli, que mig en broma va dir als arquitectes si havien fet mai un estadi.

Quedaven per al final els dos premis més democràtics, els votats pels col·legiats, presentats com ja és habitual per Jordi Grau, director de l’edició gironina d’El Punt Avui, amb la ironia de sempre, però un xic més solemne perquè “ens estem jugant la llibertat i la democràcia”. Olga Reixach, responsable de comunicació de l’Ajuntament de Figueres, va rebre amb “respecte” però també amb “humor empordanès” la Mosca Borda per posar “pals a les rodes dels periodistes”. I amb el mateix humor empordanès, Imma Parada, cap de comunicació de la Fundació Gala-Salvador Dalí, va rebre la Mosca Grossa per la seva “bona gestió i molta paciència”. Parada va dedicar el guardó “a la senyora dels ulls saltons que va liar tot el pollastre” de la falsa paternitat de Dalí. “A mi em podríeu dir el mateix que a l’Olga, perquè la frase que més us he dit és: no farem declaracions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia