Comunicació

Comunicació

TV3 modifica la graella d’aquest dissabte per tornar a emetre ‘Las cloacas de Interior’ en ‘prime time’

Dissabte 22 de juliol a les 21.55, TV3 tornarà a emetre Las cloacas de Interior, l’impactant Sense ficció que va obtenir un resultat històric d’audiència, amb una mitjana de 766.000 espectadors i una quota del 30,1%. A més, aquest treball d’investigació sobre les maniobres ocultes del ministeri de l’Interior amplia els drets d’emissió digital a tot el món.

El documental Las cloacas de Interior, que es va emetre dins del programa Sense ficció de TV3, va ser líder indiscutible d’audiència dimarts. En total, 1.248.000 persones van veure el programa en algun moment de la seva emissió, que va arribar als 766.000 espectadors de mitjana i a un 30,1% de quota de pantalla. Els espectadors que no el van poder veure aleshores, ara tenen una nova oportunitat per recuperar aquesta producció de Mediapro, dirigida per Jaume Roures.

A més, Las cloacas de Interior es pot veure per internet des de qualsevol indret. Els drets d’emissió digital s’han ampliat a tot el món, i així queden resoltes les dificultats per veure el documental que, d’entrada, estaven restringits a Catalunya. La política de negociació de drets digitals de TV3 intenta garantir la màxima difusió dels continguts i, sempre que es pot, els vídeos estan disponibles per a tot el món.

El documental

Las cloacas de Interior és el resultat de nou mesos de feina d’investigació i anàlisi, que acaben destapant per primera vegada un entorn d’il·legalitats i de corrupció en el si del Ministeri de l’Interior.

El treball, dirigit per Jaume Roures i amb guió de Jaume Grau, té un gran valor documental, gràcies al testimoni de quatre policies que parlen, per primer cop, davant d’una càmera: Marcelino Martín Blas, excap d’Afers Interns de la Policia; Jaime Barrado, comissari de policia; José Oreja, sergent de la Guàrdia Civil, i un alt funcionari del Ministeri de l’Interior que ha preferit conservar l’anonimat.

A partir d’aquestes declaracions inèdites que serveixen per comprendre l’abast de l’entramat d’il·legalitats, Las cloacas de Interior té la voluntat d’aixecar la mirada per damunt de casos concrets, per trobar un fil conductor global i crear, així, un relat de la guerra bruta d’Interior.

El documental comença amb les gravacions que el diari Público va donar a conèixer el juny del 2016 entre l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. Gràcies a les investigacions dels periodistes Patricia López i Carlos Enrique Bayo, es van destapant les diferents trames que han confluït a la policia.

Es pren el cas Trias com a punt de partida, aprofitant que surt esmentat a les converses entre l’exministre Jorge Fernández i De Alfonso, i es va estirant el fil per acabar desvelant les males pràctiques i el modus operandi de la guerra bruta de l’Estat en molts altres casos, com el d’Interligare, el d’Elisa Pinto, l’informe Veritas, la trama d’espionatge dins del PP de la Comunitat de Madrid o l’informe PISA sobre el finançament de Podem.

Segons aquestes investigacions, s’acaba dibuixant una estructura de funcionament de tres potes, formada per la denominada “oficina sinistra”, encarregada d’elaborar informes contra adversaris polítics i policies que acabaven en diversos mitjans de comunicació, el comissari Villarejo i la Brigada Política, que, formada per càrrecs policials de confiança del ministeri, feien activitats alegals. L’origen de molts dels integrants d’aquesta màfia policial se situa, com Villarejo, a l’antiga Brigada Político-Social franquista, i són els responsables d’informes com Veritas, destinat a desacreditar Baltasar Garzón quan es trobava en plena investigació de l’activitat dels GAL.

El documental demostra, a més, que l’activitat d’aquest entramat politicopolicial no es limita a territori espanyol. El testimoni creuat dels germans Cierco, propietaris de Banca Privada d’Andorra, i de Martín Blas revelen l’existència de maniobres il·legals per aconseguir els comptes opacs de la família Pujol i són el testimoni de l’acció d’aquesta trama bruta de l’Operació Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia