Comunicació

catalunya nord

mitjans de comunicació

Catalunya Nord vol més català a la TV pública francesa

La presència de la llengua catalana a France3-Occitanie, la cadena pública regional, és de 7 minuts de notícies subtitulades en francès a la setmana, o sigui , 1 minut per dia

La presència de la llengua catalana en els mitjans de comunicació públics francesos a la Catalunya Nord és gairebé inexistent, malgrat la demanda reiterada d’entitats cíviques, culturals i representants polítics.

Per respondre a aquesta situació preocupant s’ha creat a Perpinyà l’associació UNIM a iniciativa del músic Raph Dumas, la pedagoga Laia Casals, i l’advocat Mateu Pons-Serradeil.

El fundadors denuncien “la difusió anàrquica a la televisió pública France 3 de l’únic programa en català“ i la “disparitat de tracte en els mitjans públics entre les diferents llengües de l’estat francès.”

1 minut de català al dia

La presència de la llengua catalana a France3, televisió pública francesa, és de 7 minuts de notícies (subtitulades en francès) a la setmana, o sigui , 1 minut per dia.

Cada tres setmanes hi ha, en principi, el programa de reportatges Viure al país, de 26 minuts. Una emissió, però, que sovint es suprimeix per “necessitats“ de la programació estatal.

Comparat amb altres llengües dites “regionals” a l’Estat francès, el català es troba a la cua del tractament de la televisió pública francesa.

La llengua pròpia de les comarques catalanes sota administració francesa és 6 vegades menys present als mitjans públics que el bretó, 7 vegades menys que l’alsacià,10 vegades menys que l’occità i 100 vegades menys que el cors

L’associació UNIM reivindica uns mínims que contemplen la creació d’un canal específic en català, com ja existeix en cors a Còrsega, un programa setmanal per a la mainada, un telenotícies quotidià, difusió dels programes en català a través de les box internet i respecte horari pels programes actualment existents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia