Canals

Objectiu: afavorir el creixement i crear ocupació

Un dels elements clau per a la reactivació de l'economia catalana és la necessitat d'impulsar i facilitar l'accés al finançament al teixit empresarial amb l'objectiu d'afavorir el creixement i crear ocupació. Però quan parlem de finançament, hem de fer-ho en un sentit ampli. Un dels factors que han debilitat en temps de crisi la nostra economia i les nostres empreses ha estat reduir-lo al concepte del crèdit bancari. Tradicionalment hi hem tendit a basar el nostre creixement empresarial i sobre aquesta base, amb un alt nivell d'endeutament, fa força temps que “esperem que flueixi...”, delegant la responsabilitat sense abordar la part dels deures que ens toca.

Si bé és cert que el sistema financer ha vist limitada la seva capacitat per donar crèdit, a causa sobretot de les exigències dels reguladors –més requeriments de capital, reducció de les ràtios crèdit/dipòsits, previsions de mora creixent– a la recerca d'aturar la crisi financera i evitar mals majors, per part de les empreses hauríem de ser capaços d'abordar dos dels grans reptes que tenim al davant i que ens poden ajudar no només a superar el sotrac sinó a sortir-ne enfortits: la dimensió i la solvència.

Catalunya som un país de pimes. I això és una riquesa. Però si volem competir en un mercat global hem de créixer. En els països de referència europeus en els quals sovint volem emmirallar-nos, la proporció d'empreses que facturen més de deu milions d'euros duplica la catalana, i fins i tot en algun cas l'arriba a triplicar. Aquest fet limita el nostre creixement i, de retruc, l'accés al finançament. Actualment el crèdit al segment pime penalitza en el càlcul de consum de capital dels bancs i aquesta és una de les raons per les quals a les petites i mitjanes empreses els és més difícil accedir al finançament bancari. A les catalanes, a més, hi hem d'afegir un major cost de finançament que el que suporten, per exemple, les empreses a Alemanya –entre un 2% i un 3% més– i una major exigència de garanties.

I a Catalunya som un país d'empreses poc capitalitzades. L'estructura financera d'una empresa és clau per accedir amb garanties al finançament, també el bancari. De fet, de diner n'hi ha, sobretot ara, i per tant el problema no és tant la liquiditat com l'assumpció de riscos per part de les entitats financeres. En general, al nostre país les empreses solen tenir aproximadament un 20% de recursos propis, entre un 60% i un 70% de finançament bancari, i entre un 10% i un 20% d'altres tipus de finançament, habitualment concentrat en el finançament de proveïdors. Als Estats Units o bé als països de referència europeus, de mitjana els recursos propis arriben al 50%, el finançament bancari no arriba al 30% i el 20% prové d'altres fonts de finançament. Aquesta és una via cabdal. Hem de reforçar els nostres recursos propis. Millorant la nostra estructura financera, capitalitzant més i millor les nostres empreses, millorarem la nostra solvència i això ens facilitarà l'accés al finançament per tal de fer front a projectes d'inversió i creixement.

Els analistes preveuen que el saldo net del crèdit per part de les entitats financeres a les empreses encara continuarà decreixent en els propers exercicis, per bé que de forma més moderada. Això vol dir que la concessió de nous crèdits no permetrà compensar les amortitzacions dels crèdits actuals.

Per a la banca, l'eix central del seu negoci és donar crèdit, de fet necessita invertir. I aquí és on ambdós factors, la solvència de les empreses i la concessió de crèdit, estan totalment entrelligats i “condemnats” a entendre's.

Des de l'Institut Català de Finances, com a entitat financera pública, donem resposta a aquestes necessitats del teixit empresarial des d'una òptica de complementarietat amb el sector financer privat, coinvertint i compartint riscos, per tal d'impulsar i facilitar l'accés al finançament a les empreses. A l'ICF hem creat i tenim instruments i productes que precisament van adreçats a ajudar a créixer i millorar la solvència de les empreses, entre els quals destaquen els préstecs de capitalització, els préstecs participatius o la nostra activitat en capital risc, a banda de diversos productes centrats en el finançament d'inversions i/o circulant, conjuntament amb les entitats financeres.

Des de principis de 2011, i coincidint amb la posada en marxa d'un pla d'actuació centrat en aquests objectius, des del Grup ICF, i això inclou la societat de garantia recíproca catalana Avalis, hem facilitat l'accés al finançament a més de 9.000 empreses, el 98% de les quals pimes i autònoms, per un import superior als 2.000 milions d'euros.

I aquest és i continuarà sent el nostre objectiu: ser un instrument per impulsar el creixement. I volem fer-ho des de la transparència i el rigor que cal demanar a una entitat de crèdit pública que aspira a contribuir-hi de ple dret i amb total normalitat en el marc de la futura unió bancària europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.