Canals

Els Nicolazzi i en Lara

L'Hotel Peninsular, hereu de la Fonda San Antonio, fundat el 1853 per un italià exiliat arribat de Pella al Piemont al carrer Isabel Segona, avui carrer Nou, es el més antic de Girona

Quan cap al 1853, Pietro Nicolazzi Primatesta, fill de Maurizzio i Anna Maria i nascut el 1924 a Pella (Piemont), va arribar a Girona per obrir-hi una fonda al carrer Isabel Segona (carrer Nou) amb l'advocació de Sant Antoni, no va pensar que 159 anys desprès, la seva família conservaria el nom i el negoci reconvertit en un gran hotel batejat com Peninsular. Filla de la desamortització que va convertir el convent de Sant Francesc en una de les vies ciutadanes principals, la Fonda de San Antonio va passar a ser el primer hotel de la ciutat amb telèfon. Ho va anunciava en un anunci de premsa del 1895 alertant que amb el canvi de nom, l'antiga fonda San Antonio es va rebatejar com Hotel Peninsular i que tenia la voluntat de consolidar-se com un referent de l'hostaleria gironina. Quan el 21 de febrer del 1896 el Diari de Girona va informar del decés de Pedro Nicolas, en realitat Pietro Nicollazzi, el negoci ja havia passat al seu fill Joan Nicolazzi i Julià, conegut com en Joanet de la Fonda, un catòlic extravertit amic d'en Rusiñol i d'en Pepet Gitano, que va saber reconvertir l'hotel en un pol d'atracció per als viatgers que arribaven a Girona. Així, tant oferia vint-i-tres cambres com tres menjadors, el dels viatjants, els dels capellans i els dels senyors. Que el Peninsular era casa amb possibles ho demostra que ha sobreviscut a les que eren competències directes, els hotels del Centre, els Italians, i el Comerç, avui desapareguts; però també que en les antigues quadres es va obrir el Cafè Industrial, més conegut com de la Teresona, que més tard va donar vida al Savoy.

No tot eren alegries, hi va haver moments en què el Peninsular les va passar magres. El 10 de juny del 1933 Ramon Nicolazzi Barrera va inaugurar l'edifici de nova planta, dotat amb ascensor, que havia encarregat a l'arquitecte Joan Vives i es van viure tres anys de convulsions, –el 6 d'octubre del 1934 els clients, catalans i estrangers, es van reunir en un sopar de gala–. A més, a les seves cambres s'hi va hostatjar el baró Von Tyssen. El 19 de juliol del 1936 la majoria dels militars que eren clients fixos de l'establiment es van posar al costat de l'alzamiento, les autoritats van registrar les habitacions que ocupaven. Al cap de sis mesos, el 1937, coincidint amb la construcció dels camps d'aviació de Celrà i Banyoles, l'hotel que ja havia estat expropiat pel comitè corresponent va passar a mans de l'Exèrcit de l'Aire, va rebre les visites de Dolores Ibárruri, la Passionària, i va entrar en la pau de Franco acollint els màxims representats del règim guanyador. Desprès de viure temps de postguerra, estraperlo, plat únic i sense postres, van tornar els clients fixos com la família Portabella, propietària de les fàbriques Grober. El Peninsular va recuperar el pols gràcies a Ramon Nicolazzi i Josep Maria Nicolazzi, que se'n va anar a Calella de Palafrugell desprès que la família va comprar l'hotel Alga i va deixar el negoci de Girona al matrimoni integrat per Assumpció Nicolazzi i Juli Lara. Aquests van impulsar el restaurant la Rosaleda, van recuperar l'Arcada, antic cafè Norat, i es van decantar per la resistència pacífica impulsant els premis Bertrana i presidint l'Associació de Veïns del carrer Nou. La mort de Juli Lara, el 4 de maig del 1989, no va aturar la progressió d'un establiment amb més de 58.000 dies de servei; no l'han tancat ni les inundacions ni les guerres, i s'ha convertit en el batec de la ciutat.

Hotel Peninsular
Any.
1852
història.
És l'establiment més antic de Girona, va néixer com la Fonda Sant Antonio i es va convertir en el gran hotel Peninsular, un lloc de prestigi que ha mantingut el batec de la ciutat.

Pandora i els toros a Santa Eugènia

Assumpció Nicolazzi està cansada que li preguntin sobre les aventures d'Ava Gardner quan la plaça de braus de Santa Eugènia va esdevenir arena mítica d'Esperança, i l'Holandès Errant (James Mason) va portar a la mort Montalvo (Màrius Cabré), el torero mort pel despit i la manca d'amor. La dona de Juli Lara no es queixa però no s'està de dir que el fulgor de l'estel de Brogden (Carolina del Nord) ha cremat altres grans noms que s'han hostatjat al Peninsular. Ja sigui el baró Von Tyssen, Caterina Albert (Victor Català), Manolete, Juan Belmonte, Fernando Fernán Gómez, Vicente Parra, Lola Herrera o Jordi Pujol.

Assumpció Nicolazzi recorda el mal que van fer les inundacions però també que un dels actius que tenia el Peninsular era la gran qualitat de la seva gastronomia, basada en el mercat i els plats tradicionals; una cultura gastronòmica que va continuar al restaurant La Rosaleda, que obria la porta de la Devesa i es va mantenir amb els nombrosos banquets que es van organitzar a escenaris tan diversos com: l'interior de la central elèctrica de Susqueda –on van servir un repàs per a 1.500 accionistes–, el centre penitenciari de Pedret, el Teatre Municipal i l'edifici Fòrum en el congrés fundacional dels Centristes de Catalunya. A més, els fogons del Peninsular van coure el menú del general Franco en la seva visita a Girona, consomé i lluç amb arròs bullit guisats pel seu cuiner de confiança, però també van servir els presidents de la Generalitat del segle XX, començant per Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla, Josep Tarradellas i Jordi Pujol, sense oblidar que quan al mes de febrer del 1976, Joan Carles I i la seva esposa Sofia van fer la seva visita oficial com a Reis de l'Estat espanyol, l'àpat va ser cuinat i servit pels establiments de la família Nicolazzi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.