Canals

Compartir per millorar

La tendència del coallotjament està generant nous models de construcció per donar resposta a la necessitat d’espais compartits que generen sentiment de pertinença

Aquest model té un impacte claríssim en les tendències a l’hora de rehabilitar antics habitatges o en el planejament

Cal destacar que el coallotjament (coliving) i el cohabitatge (cohousing) han guanyat popularitat a Europa i en altres llocs del món els últims anys. Ciutats com Amsterdam o Copenhaguen van ser pioneres en la introducció d’aquests models, però, ara, el context econòmic i social ha afavorit la generalització d’aquestes tendències. Aquest model, que consisteix a compartir casa, té un impacte claríssim en les línies mestres a l’hora de rehabilitar antics habitatges o en el planejament que els tècnics fan de les noves construccions, on donen molta importància al disseny dels espais comuns. Això vol dir que s’introdueixen àrees socials comunitàries i compartides (cuines, salons o jardins) on els residents poden interactuar i compartir experiències, i es busquen formes d’habitatges flexibles, amb parets desplegables i mobiliari modular per adaptar els espais a unes necessitats constantment canviants. En aquests nous models és important fomentar l’espai per a la participació com una eina que permet fer créixer el sentiment de pertinença.

En aquest model d’habitatge, les zones compartides són molt importants, però les àrees personals també. Això obliga a incloure habitacions individuals o ambients separats que garanteixin la privacitat i la intimitat per a cada un dels residents. A més, en aquest model, on un dels factors clau és l’estalvi econòmic, la sostenibilitat cobra molta força. El disseny i la construcció han de tenir en compte l’eficiència energètica, l’ús de materials sostenibles i la implementació de sistemes d’energies renovables per reduir l’impacte ambiental. En aquesta mateixa línia, la connectivitat i la tecnologia tenen un paper important. Els residents ho valoren com a part dels serveis comuns, igual que la seguretat o la programació de les àrees compartides.

Aquestes noves tendències estan canviant la planificació i el disseny dels habitatges. S’estan adoptant enfocaments més centrats en les persones i la creació de comunitat, amb un ús eficient de l’espai i la sostenibilitat, i, a mesura que aquestes tendències evolucionen, van sorgint nous enfocaments en els models basats en l’habitatge compartit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia