Canals

Un pulmó verd al cor de la ciutat

Platja d’Aro amplia i millora el parc dels Estanys, una gran àrea urbana de 152.000 m

2

on s’hi pot fer observació ornitològica i seguir un itinerari senyalitzat per tot l’entorn natural

S’hi fan visites didàctiques sense alterar la diversitat biològica i s’hi han recuperat els hàbitats naturals originaris

Fa gairebé 10 anys, l’octubre del 2012, Platja d’Aro va estrenar el parc dels Estanys, una gran àrea urbana de 150.000 m2que s’ha convertit en un espai de gran atractiu ciutadà, turístic i cultural. S’hi poden fer visites en família i didàctiques sense alterar la diversitat biològica de la zona, on s’han recuperat els hàbitats i els ambients naturals originaris; l’observació ornitològica de fins a 250 espècies que hi fan estada durant l’any gràcies a diversos miradors i punts de guaita, i la contemplació artística per mitjà d’exposicions temporals i un fons permanent d’escultures de gran format a l’aire lliure.

Recentment s’hi han invertit 535.000 euros per ampliar i millorar tot l’entorn. Hi destaca la creació d’un itinerari senyalitzat amb plafons amb explicacions de detall, amb informació complementària mitjançant codis QR i la incorporació de llenguatge per a persones cegues. D’aquesta manera els camins transitables s’amplien en un terç i els dos recorreguts s’uneixen mitjançant un pont de fusta.

Millora d’accessos

En paral·lel, s’ha obert un nou accés a l’extrem nord-oest del parc, al carrer de la Tramuntana; s’han adequat les portes de les entrades existents; s’ha millorat el conjunt de la senyalització i s’ha col·locat mobiliari urbà i de descans a la zona ampliada, i s’hi ha fet plantació d’arbrat i arbustos amb espècies autòctones. També s’ha habilitat una bassa d’aigua temporal que creixerà i decreixerà segons la temporada de l’any i que facilitarà la presència d’espècies amfíbies; i també murs de pedra seca i hotels d’insectes.

Exposicions a cel obert

Alhora el parc manté el vessant cultural, gràcies al projecte iniciat el 2014 d’eixamplar els espais expositius municipals, convertint-lo en escenari expositiu a cel obert d’escultures de gran format amb dues mostres temporals cada any.

Una bassa d’aigua i uns aiguamolls

La bassa del parc dels Estanys, amb una capacitat de 60.000 m3, recull l’excedent d’aigua del riu Ridaura i de la xarxa d’aigües pluvials quan hi ha fortes precipitacions, gràcies a una obra hidràulica que, d’una banda, evita inundacions al nucli urbà de Platja d’Aro i, de l’altra, fa possible la recuperació d’un espai de 15 hectàrees d’aiguamolls amb canyissars com ho havien estat abans del desenvolupament agrícola del pla que precedeix la zona urbana de Platja d’Aro.

El parc té forma rectangular i delimita amb els carrers de Luxemburg i de la Tramuntana, la zona urbana dels Estanys i el riu Ridaura, i per garantir-ne la preservació i la seguretat presenta un tancament perimetral. A l’interior hi ha una segona tanca de filat cinegètic a 20 m de la zona d’aigua per protegir la fauna existent, i també una barana de fusta tractada paral·lela als camins per on s’hi pot passejar.

Aviat la zona d’aparcament d’autocaravanes, situada a tocar de la zona est del parc, es traslladarà a un nou espai proper al vial que uneix els nuclis de Castell d’Aro i Platja d’Aro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia