Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 84 anys Joan Antoni Blanc, referent del disseny a Catalunya

Va fundar l’Associació de Dissenyadors Professionals, l’Estudi de Disseny Blanc i l’escola universitària Eina

El reconegut dissenyador i professor Joan Antoni Blanc i Armengol (1940, Tortosa) ha mort als 84 anys, segons ha confirmat el diari digital marfanta.com. Va ser un dels fundadors el 1967 de l’escola universitària Eina, adscrita a la UAB, i també va ser professor al centre universitari Elisava, a Vic. Va ser president de l’Associació de Dissenyadors Professionals entre el 1986 i el 1989, organisme que va fundar juntament amb altres noms il·lustres com André Ricard, Carlos Marzábal i Yves Zimmermann. A les seves terres, va ser el creador i director del Museu de l’Ebre de Tortosa, inaugurat el 1993. Els seus dissenys es van caracteritzar sempre per la funcionalitat, la versatilitat i el seu contingut social.

Format com a arquitecte tècnic, als anys seixanta va canviar el seu camp de visió i va decidir estudiar a l’escola experimental FAD i a la Llotja. El 1971 va crear l’Estudi de Disseny Blanc, en el qual va comptar amb la col·laboració de Pau Joan Vidal. En el Museu del Disseny de Barcelona es poden veure algunes de les seves creacions més rellevants de les últimes dècades. Va ser considerat un dels pioners a Catalunya i Espanya del disseny en el marc del desenvolupament industrial del producte. Va treballar en àmbits sobretot de mobles i llums per a la llar i els seus dissenys van ser reconeguts amb Premis Delta els anys 1965, 1966, 1968 i 1991.

En la seva faceta didàctica va ser un dels principals defensors de la necessitat d’incorporar coneixements tecnològics i orientar el disseny a les aplicacions industrials.

Fa uns mesos, el Museu de l’Ebre va inaugurar precisament l’última de les seues creacions, l’exposició Possibles, reversibles i impossibles, que constava de diferents peces bidimensionals de la seva vessant més artística. El 2011 va mostrar una altra de les seves exposicions més ambicioses, Laberints, també a Tortosa i a la facultat de matemàtiques de la UEB, on va explicar l’evolució històrica precisament dels laberints en els últims tres mil anys,

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia