Necrològiques

Música

Dickey Betts, llegendari fundador dels Allman Brothers Band, mor als 80 anys

Va composar algun dels temes més coneguts del grup i era membre del Saló de la Fama del rock

El músic i compositor Dickey Betts (1943), guitarrista que va posar les bases fundacionals del rock sureny, ha mort als 80 anys a Florida, segons han confirmat mitjans dels EUA. El 1969, al costat dels germans Duane i Gregg Allman i altres músics de Florida, va fundar un dels grups de rock clàssic que més àlbums ha venut en tota la història.

Va ser el compositor i cantant d’algunes de les cançons de més èxit de la banda, com Ramblin’ man i Jessica, tema amb el qual va ser premiat amb un Grammy el 1996. El 1995 havia entrat amb els altres membres del grup al Saló de la Fama del rock. El 2003 va ser votat com el 58è millor guitarrista de la història a la revista Rolling Stone. Els tres discs més coneguts del grup, gravats entre el 1971 i el 1973, van ser àlbums de platí als EUA. En aquells anys també van ser coneguts pels seus excessos en algunes de les seves gires, una afició que compartien amb els seus col·legues britànics Led Zeppelin.

Betts va ser pioner en l’us de les dobles guitarres al costat de l’altre líder del grup, Duane Allman. Per primer cop dos solistes de categoria es repartien les parts rítmiques i melòdiques. Allman va morir el 1971 i Betts va assumir el lideratge del grup, que no va aconseguir, amb tot, gravar temes de la magnitud del llarg instrumental d’In memory of Elizabeth Reed (1970) on van exhibir una capacitat insòlita per barrejar rock, jazz, blues, folk i country.

El guitarrista, amb problemes d’addicció a les drogues i l’alcohol, va anar sortint i entrant d’un grup en diferents ocasions mentre feia les seves pròpies gires. Sense Betts, l’únic fundador viu dels Allman Brothers Band és el bateria Jaimoe (79 anys). El seu últim disc Dickey Betts & Great Southern Official Bootleg Vol. 1, un doble en directe, va ser editat el 2021. El 2018 ja va estar a punt de morir a causa d’un accident domèstic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia