Necrològiques

CULTURA

Alexis Grüss, llegenda de l’art eqüestre en el circ internacional

Va revolucionar l’espectacle als anys setanta amb la companyia Cirque a l’Ancienne

Una de les grans llegendes del circ internacional, el francès Alexis Grüss (Bart, 1944), va morir dissabte, als 79 anys, a París, essent considerat un dels grans genis de l’art eqüestre durant mig segle i un dels referents en la recuperació de números oblidats durant molts anys.

Grüss va fundar als anys setanta la seva pròpia companyia, on encara estava en actiu al costat dels seus quatre fills, que van seguir la tradició familiar. La història de la nissaga es remunta de fet al 1868, quan es van casar Charles Grüss i Maria Martinetti. La parella va ser de les primeres que van fusionar l’equitació amb les acrobàcies típiques dels números de circ més tradicionals.

La passió familiar es va traslladar de generació en generació fins que Alexis va revolucionar els números amb cavall en el seu Cirque a l’Ancienne (1974). En aquell espai va col·locar el cavall en el centre del gran espectacle, trencant codis tradicionals, renovant el circ i inspirant futurs artistes.

Amb 27 anys es va convertir en el director del circ. El seu primer gran espectacle el va oferir a l’Hôtel Salé, actual seu del Museu Picasso de París. A banda dels seus brillants números amb els cavalls, era saxofonista i un acròbata de primera categoria. A França va ser nomenat Cavaller de les Arts i les Lletres i va rebre la Legió d’Honor. L’any 2022 va publicar les seves memòries, Le dictionnaire de ma vide, i últimament se l’havia vist actuar en la carpa coneguda com Les Folies Grüss a París.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia