Necrològiques

societat

Mor Frans de Waal, el primatòleg que va unir micos i humans

Juntament amb Jane Goodall, era un dels experts en el comportament dels grans primats, especialment dels ximpanzés, més famosos del món

El primatòleg holandès Frans de Waal, pioner als estudis sobre el coneixement i la capacitat animal i autor de llibres de gran èxit, va morir el passat 14 de març als 75 anys a causa del càncer d’estómac, segons va informar la Universitat d’Emory (EUA), en la que va treballar durant dècades. Juntament amb Jane Goodall, era un dels experts en el comportament dels grans primats, especialment dels ximpanzés, més famosos del món.

Una de les principals contribucions que va fer De Waal al món científic va ser el canvi de paradigma d’algunes de les idees arraigades sobre què significa ser un animal i un humà. L’holandès va passar dècades estudiant els ximpanzés i altres grans primats, cosa que va ajudar a revelar la seva naturalesa conciliadora, cooperativa i empàtica. Va demostrar que tots els grans primats senten empatia, és a dir, es posen al lloc de l’altre, i fins i tot són capaços de ser altruistes, preocupar-se per altres éssers i elaborar estratègies per millorar la vida dels altres, cosa que, fa un temps, mai no s’hauria reconegut en un animal.

D’aquesta manera, la seva investigació va ajudar a desacreditar la teoria que els primats, inclosos els humans, eren per naturalesa competitius, desagradables i agressius. Va observar que els simis i molts animals es regeixen per una moralitat similar a la dels éssers humans, per la qual cosa defensava que l’ètica és prèvia a la religió i que sorgeix en els comportaments de tot ésser que viu en societat.

Al llarg de la seva carrera, De Waal va rebre nombrosos reconeixements, inclòs el Premi Nobel el 2012 pel seu treball pioner en la identificació individual de ximpanzés. El seu llibre “Chimpanzee Politics” (1982) es va convertir en un clàssic instantani, oferint una nova perspectiva sobre el lideratge i l’estructura social a les comunitats de primats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia