Necrològiques

Santiago Thió i de Pol

Pare jesuïta i promotor de l’associació Àkan

El pare jesuïta Santiago Thió, que va morir diumenge als 84 anys, deia en una entrevista publicada el 2009 en aquest diari que mai no havia dubtat de la seva fe. “D’algunes decisions jeràrquiques, potser sí, però de la fe mai, en absolut. Penso que en tota la meva vida hi ha una relació real amb el Senyor, un treball conjunt.” I aquest treball, Santiago Thió, en Santi per als seus amics, l’ha desenvolupat en molts fronts, sovint molt a prop dels menys afavorits, com ara l’associació gironina Àkan, formada per persones immigrades d’una vintena de països diferents, amb un objectiu: “La dignificació de les persones.”

Santiago Thió va néixer el 13 de març del 1938 a Saragossa, on la seva família, d’origen gironí, estava refugiada. Va ser alumne dels jesuïtes de Casp, a Barcelona, i després del batxillerat va ingressar a la Companyia de Jesús. Paral·lelament a la seva formació eclesiàstica, va fer els estudis de ciències exactes, i durant 14 anys va ser professor de matemàtiques a la Universitat de Barcelona. El 1998, va formar part del grup de jesuïtes que es va instal·lar a Girona, després de gairebé mig segle d’absència d’aquesta congregació religiosa a la diòcesi.

Els seus nombrosos nebots i nebodes el recorden com una persona molt propera, natural i espontània, un home atlètic i amb humor: “Dedicado a mis sobrinos, que son primos entre sí”, es la dedicatòria del seu llibre Primos o algunos dislates sobre números. Però Thió també ha estat recordat pels veïns del barri barceloní de les Roquetes, on el 1964 va impulsar la construcció del clavegueram, i també per l’associació de veïns del poble de Franciac, on hi ha la casa pairal dels Thió i on ell va celebrar la primera homilia. “Persona donada als altres, preocupada i ocupada amb els més desfavorits. Inquiet, culte, però per sobre de tot senzill, proper, dolç, amb un somriure permanent a la cara i a l’ ànima”, el descriuen els seus amics de Franciac.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia