Necrològiques

Mor Jesús Ventura als 61 anys

Destacat compositor, director i divulgador de la música per a cobla

Ahir, dimecres, dia 18 de maig, va morir Jesús Ventura.

Ventura va néixer a Barcelona el 1960 i com a compositor va crear una trentena de sardanes, la més coneguda de les quals és Col·legues (1994), en què sona la sintonia corporativa de Catalunya Ràdio, i que està dedicada a l’emissora. Va guanyar diversos premis de composició, com ara el Salvador Uyà de Sabadell (1986) o el premi Federació de la Sardana de l’Any (2006). També va ser autor de diverses obres per a cobla en format simfònic, com ara Foc viu o Vida, estrenada al Memorial Joaquim Serra 2020. Precisament el seu perfil professional i el fet de ser el president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona el van portar a liderar el canvi de model del Memorial Joaquim Serra. Creat en els seus inicis com un certamen musical, Ventura el va reconvertir en un concert aparador perquè destacats músics contemporanis d’arreu del món creessin i hi estrenessin la seva primera obra per a cobla. En són exemples Kevin Kaska, Tim Garland, Albert Guinovart, Louis Stewart, Peter Bacchus o Joan Albert Amargós.

Ventura també va dedicar bona part de la seva trajectòria a arranjar i instrumentar obres de tot tipus per a cobla. Des de l’himne neerlandès, passant per peces diverses, fins a balls tradicionals, entre els quals destaca el Ball de l’Àliga de Barcelona i el Ball Solemne de l’Àliga de Reus.

Va ser intèrpret de flabiol, tible en cobles com ara La Principal de Collblanc, Mediterrània (de la qual va ser fundador) i La Principal de Barcelona. També va ser director de les cobles Mediterrània, Ciutat de Cornellà, Sabadell, Juvenil de Bellpuig, Tres Turons, Catània, Mil·lenària de Perpinyà i, fins ara, de la Ciutat de Girona. La seva tasca com a director musical el va portar a actuar en diversos escenaris de Catalunya i d’arreu del món.

Ventura va ser assessor musical del programa de TV3 Nydia i va liderar durant més de 30 anys el programa de cultura popular Fes ta festa, primer a Ràdio 4 i després a través de l’emissió per internet, essent un predecessor dels podcasts. Aquesta tasca li va valer el premi Antoni Carné 2017 al mitjà de comunicació, que organitza l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català. A més a més, va ser l’autor del llibre La sardana a Barcelona, editat en el marc de la celebració de Barcelona, Capital de la Sardana 2014, en el qual feia un repàs de la trajectòria històrica d’aquesta dansa tradicional catalana a la capital.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia