Necrològiques

Ramon Boleda i Cases (Verdú, 1922-2021)

Va ser un dels fundadors del Grup de Recerques de les Terres de Ponent

El dia 7 de febrer de 2021 ens va deixar Ramon Boleda i Cases, membre fundador del Grup de Recerques conjuntament amb mossèn Joan Camps, a l’edat de 98 anys i a causa de l’avançada edat.

Ramón Boleda ha estat un home carismàtic a la comarca de l’Urgell durant tota la seva vida. De jovenet, abans de la Guerra Civil de 1936, acompanyava el seu oncle mossèn Cases a recollir padellassos de ceràmica per les partides del terme de Verdú i, entre ells dos posaren els fonaments d’un primer museu molt humil al santuari de Sant Pere Claver. En la postguerra, com a jugador de futbol era conegut a tota la comarca com el “ros de Verdú”, un bon futbolista. Es dedicà molt aviat a l’arqueologia com a historiador local, i tot alternant amb la seva feina de pagès, va iniciar una important tasca de catalogació de jaciments arqueològics a la dècada dels anys cinquanta del segle XX, de la mà del director de l’IEI, Josep Alfons Tarragó Pleyán, així com dels arqueòlegs de l’entitat Pita Mercé i Díez-Coronel; començant de la ma de Ramon Borràs a restaurar els materials que hi trobava; però va ser de la mà de l’arqueòleg Joan Maluquer de Motes qui el va portar a l’excel·lència com a investigador, fet que en donà constància la publicació d’una de les seves obres més emblemàtiques: Carta arqueològica del rius Corb, Sió i Ondara (1976), editada per la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs.

En les dècades dels anys seixanta i setanta del segle XX, es va centrar en l’estudi dels documents de l’Arxiu Parroquial de Verdú, i es va iniciar com a corresponsal de premsa a la demarcació de Lleida. Són nombrosos els seus escrits a El Correo Catalán, La Mañana, i revistes com Nova Tàrrega, Xercavins, L’Espurna, Catalunya cristiana..., així com en obres col·lectives com la Catalunya Romànica, la Geografia Comarcal de Catalunya i la Història Gràfica de l’Urgell. Són quantiosos, també, els seus escrits i llibres publicats sobre la història del seu poble, Verdú, la seva comarca, l’Urgell-Segarra, i sobre les valls del Xercavins i del Corb.

Va ser un historiador molt important dins la història del Grup de Recerques, sempre al costat de mossèn Joan Camps, i va esdevenir un referent per als novells historiadors i arqueòlegs. Ramon Boleda, de Verdú, era el paradigma d’historiador local del qual molts aspiràvem a arribar a ser; el seu nom i trajectòria va anar sempre acompanyat de respecte i d’admiració per l’home i la seva obra. Per aquest motiu i molts altres més, el Grup de Recerques li va dedicar una jornada de treball i un llibre en homenatge, l’any 2003-2004; i l’any 2014, en motiu de la publicació de la seva obra a la sèrie Cum Laude: La ceràmica negra de Verdú, cantirers i terrissaires, el Grup de Recerques li lliurà el Premi Athanàgia, el dia 21 de juny de 2014. A la primeria de 2020, abans de la pandèmia de la COVID-19, es va poder presentar el nou Museu Arqueològic Ramon Boleda de Verdú, en una sala del Castell de Verdú, que recull els pedallassos de la seva vida arqueològica i ens deixa per al futur, l’exemple de la vida i la seva dedicació al patrimoni i la història d’aquest país, tant pròxim i tant petit com són les comarques de l’Urgell i de la Segarra. En l’àmbit comarcal va rebre el Premi Culturàlia l’any 2001.

Que la terra et sigui lleu, amic i mestre.

(*) President del Grup de Recerques de les Terres de Ponent

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia