Necrològiques

Josep Maria Sanmartí i Roset

Referent periodístic de la transició, va ser el primer corresponsal de l’Avui a Madrid

Un atac de cor va posar fi dijous passat a la vida de Josep Maria Sanmartí i Roset, a Madrid, als 71 anys.

Graduat a l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona i llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat barcelonina, va tenir un protagonisme important en la premsa escrita de finals del segle passat en acceptar i exercir la corresponsalia de Madrid en el diari Avui, des de la seva sortida fins al 1996. Vint anys en què va poder mostrar el seu mestratge en el periodisme interpretatiu de la seva crònica política diària. La tasca redaccional no li va impedir iniciar un treball profund de docència i investigació comunicativa en diverses universitats de Madrid, on es va doctorar. Uns anys on va fer treballs erudits importants i va participar en diferents congressos de comunicació. Abans de jubilar-se va exercir de professor a la Universitat Carlos III, on va ostentar el càrrec de vicedegà de facultat.

“Seriós, estricte, erudit i combatiu”, el qualificava un company d’estudis de l’Escola de Periodistes que el franquisme va obrir a Barcelona el 1968. Josep Maria Sanmartí va ser de la segona promoció d’aquest centre, farcit de professors del règim i d’estudiants esquerranosos però amb un resultat prou eficient.

Amable com pocs, de parlar reflexiu, aparentava una certa timidesa dins d’una personalitat de pedra picada que no li va impedir la gosadia d’encetar la seva vida periodística fent de corresponsal de l’Avui a Madrid poc després de sortir el diari.

A part del patrimoni escrit i intel·lectual que ens ha deixat, els més pròxims a la seva figura recordarem del periodista la seva qualitat humana i el seu ferm sentiment català, que no va perdre ni mica en els seus 40 anys d’estada a Madrid. Casat amb una madrilenya, la llengua familiar de pares i fills va ser sempre el català gràcies a un pacte de comprensió modèlic, que li va servir per fer una tasca divulgativa arreu de la riquesa per conèixer les dues llengües.

Ahir es va celebrar el funeral a Madrid, on va ser incinerat. Les cendres reposaran des de diumenge vinent a Sallent, d’on eren els seus avantpassats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia